Мобілізація студентів та удар по Костянтинівці українською ППО: дайджест російської брехні за тиждень

Мобілізація студентів та удар по Костянтинівці українською ППО: дайджест російської брехні за тиждень

Фото: Перший Криворізький

Щотижня російська пропаганда придумує нові казочки, якими намагається задурити голову власним громадянам. Але головна мета російської пропаганди — провокувати та дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію в Україні.

У Центрі протидії дезінформації розвінчують кожен з російських фейків.

Редакція "Першого Криворізького" зібрала для своїх читачів найцікавіші, за нашою думкою, російські вигадки, які протягом минулого тижня розповсюджували у медіапросторі.

Так протягом минулого тижня російські ЗМІ та Телеграм-канали розповсюджували наступні фейки:

Фейк 1: з 1 жовтня в Україні почне діяти графік аварійних відключень електроенергії



Українські ЗМІ, користуючись клікбейтними заголовками, поширюють фейкову інформацію про те, що нібито з 1 жовтня 2023 року в Україні почнуть діяти графіки аварійних відключень електроенергії.

Однак, за інформацією Міністерства енергетики, наразі електроенергії, яку було вироблено українськими електростанціями, достатньо для забезпечення потреб споживачів, та жодних відключень не планується.

У відомстві зазначили, що враховуючи досвід минулого року, операторами системи розподілу були розроблені та заздалегідь опубліковані графіки можливих відключень, які можуть бути застосовані виключно у разі обстрілів та пошкодження енергетичного обладнання.

Фейк 2: українські нацисти катували жінку на Донбасі




Російський пропагандист Соловйов опублікував у своєму Телеграм-каналі сюжет, де показується «історія» жінки, яку нібито катували на Донбасі, в результаті чого героїня отримала численні опіки та рубці, зокрема у вигляді свастики.

У сюжеті немає прямої мови про те, хто це зробив, однак варто зазначити, що ролик розповсюджується російськими пропагандистами, а також у ньому чітко проглядається один із наративів кремля, що «Україна — терористична держава, в якій живуть нацисти».

Зважаючи на тип сюжету, можна констатувати, що його мета — викликати певні асоціації та емоції, які можуть потім бути використані російською пропагандою для того, щоб маніпулювати аудиторією.

Фейк 3: через великі втрати на фронті в Україні почнуть призивати студентів




Російські пропагандистські ресурси поширюють новину, що нібито через великі втрати на фронті в Україні почнуть мобілізовувати студентів, які здобувають другу і більше вищу освіту.

Насправді мова йде лише про законопроект про внесення змін до ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». Як зазначив очільник Міносвіти Оксен Лісовий, мета законопроєкту вирішити питання фіктивного навчання. Відстрочка за його словами не ширитиметься на чоловіків старших за 30 років.

Але, щоб внесені зміни до статті набули чинності, вони потребують багатоетапного схвалення у Верховній Раді, після чого вже схвалений ВР закон, повинен підписати Президент або накласти на нього вето. Проте, навіть після підпису Президента, закон набуває сили виключно після його оприлюднення в офіційних виданнях.

Фейк 4: на обкладинці французького журналу зображений Зеленський, біля "будівлі" з тіл українських солдат




Ворожі Телегарм-канали поширюють фейкову обкладинку французького журналу Franc-Tireur, де зображено Президента Володимира Зеленського, який стоїть біля дверей будівлі, складеної із закривавлених тіл українських солдатів.

У заголовку сказано: «Будинок, який побудував Зеленський».

Однак, згідно з офіційними даними видання, випуску з такою обкладинкою не існує. Тематика справжньої обкладинки 95-го номера зовсім інша, у чому можна переконатися на сайті журналу.

Фейк 5: українська ППО дала збій і обстряляла ринок у Костянтинівці




Пропаганада РФ поширює фейк про те, що українська система ППО спрацювала позаштатно, внаслідок чого було завдано удар по ринку в Костянтинівці.

Це фейк яким роспропаганда користується завжди, після терактів проти мирного населення Ворожі ресурси відпрацьовують схему з перекладання відповідальності за скоєний злочин і таким чином намагаються зіграти на випередження, щоб звинуватити Україну.

Подібні інформаційні викиди створені з метою провокацій та дискредитації України. Дотримуйтесь інформаційної гігієни й довіряйте лише джерелам верифікованої інформації.

Редактор: Тетяна Корник

Посилання скопійовано в буфер обміну