Як Кривий Ріг готується до опалювального сезону

Як Кривий Ріг готується до опалювального сезону

Фото: Управління преси та внутрішньої політики виконкому Криворізької міськради

У Кривому Розі почали підготовку до майбутнього опалювального сезону. Для допомоги у підготовці до зими комунальним підприємствам міста з міського бюджету було виділено 667 млн гривень.

Про це повідомляє Управління преси та внутрішньої політики виконкому Криворізької міськради.

Зазначається, що наразі у місті функціонує 98 котелень, з них:

  • КПТМ "Криворіжтепломережа" - 72 котельні. Вони забезпечують центральним опаленням 47% споживачів.
  • АТ "Криворізька теплоцентраль" - 6 великих котелень. Це також 47% споживачів.
  • Інші 20 – це локальні, відомчі та приватні котельні.

"Але котельні це лише частина системи. В нас у місті 631 км тепломереж, з них 338 км це - "Криворіжтепломережа", а 293 км - це "Криворізька теплоцентраль",
— додали у виконкомі.

Станом на сьогодні, 9 вересня, комунальним підприємством "Криворіжтепломережа" підготовлено до роботи 69 котелень. Виконано гідравлічне випробування 100% теплових мереж, з них 34% вже заповнено водою. Виконані ремонти котлів у великих котельнях "КМК" та "Центральна", завершуються ремонти котлів в котельнях по вул. Свято-Миколаївська та "ПівнГЗК №22". Відновлено теплову ізоляцію на магістралях загальною протяжністю 24 км.

АТ "Криворізька теплоцентраль" вже підготовлено 4 котельні з 6. Виконано поточний ремонт 25 котлів. Зараз виконується капітальний ремонт котлів на котельні по вул. Електрична та районній котельні №2. Водою заповнено 60% мереж.

Також зазначається, що заповнення систем водою розпочалося у серпні.

"З цього моменту проводились гідравлічні випробування. До речі, багато поривів, які бачили криворіжці це як раз теплотраси, а не водоканал. Важливо їх виявити та усунути зараз, а не копати взимку", - пояснили у відомстві.

Як працюватимуть котельні в умовах блекауту?

З міського бюджету, для КП "Криворіжтепломережа" вже придбано та встановлено 63 дизель-генератори.

"До зими буде встановлено ще 9 дизель-генераторів. Минулої зими забезпечення котелень генераторами дозволило нам зберегти систему теплопостачання в місті й під час блекаутів - була забезпечена протока води, вона не замерзла і труби не розірвало. Звертаю увагу - генератори на котельнях не подають тепло на будинки, вони забезпечують циркуляцію води, щоб вона не замерзла", — розповіли у виконкомі.

Усього на об’єктах інфраструктури міста встановлено майже 1000 генераторів різної потужності (лікарні, об’єкти соціальної сфери, дитячі садки, пункти незламності, об’єкти водоканалу та інші).

"Але, в місті є дуже великі котельні, наприклад "КМК", "Гігант" та інші. Обладнання яких потребують подачу електроенергії напругою 6 кВ (це 6000 вольт). Генераторів з такою потужністю просто не існує", — наголосили у міськраді.

Попри всі складнощі, пов’язані з пізнім заповненням систем водою, вже зараз готовність об’єктів, які отримали паспорти готовності становить:

  • заклади охорони здоров’я – 95% (44 заклади з 46);
  • заклади освіти 81% (125 закладів з 154);
  • дошкільні заклади – 76% (111 закладів з 146);
  • житловий фонд – 35% (1090 будинків з 3177).

Наразі здійснюються всі необхідні роботи, щоб технічно підготувати місто до нового опалювального сезону до 1 жовтня.








Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"


Посилання скопійовано в буфер обміну