Нацбанк оцінив темпи росту зарплат в Україні

Нацбанк оцінив темпи росту зарплат в Україні

Фото: Перший Криворізький

В Україні підвищення зарплат відбувається несистематично та часто не перекриває інфляцію. Ситуація з доходами домогосподарств від оплати праці в приватному секторі складна.

Про це йдеться в Макроекономічному та монетарному огляді НБУ.

Пожвавлення попиту на робочу силу в умовах складнощів з пошуком кваліфікованих працівників та обмеженої пропозиції робочої сили загалом тиснуло в бік зростання номінальних заробітних плат. Виплати з бюджету також підтримують доходи домогосподарств.

У першому півріччі 2023 року 59% підприємств не змінювали зарплату. 34% опитаних у середньому збільшили її на 12% від початку року у номінальному вимірі.

14% опитаних підприємств планують підвищувати зарплату до кінця 2023 року, 40% не планують підвищення, а 46% не визначились.

Опитування свідчать про подальше посилення диспропорцій на ринку праці. 38% респондентів у липні сказали про нестачу кваліфікованих працівників. У квітні їх було 31%, зазначає регулятор.

Раніше в НБУ повідомили, що в Україні збереглася тенденція підвищення попиту на робочу силу. На тлі цього українцям почали збільшувати зарплату.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"

Посилання скопійовано в буфер обміну