Чи загрожує півдню України опустелювання через осушення Каховського водосховища

Чи загрожує півдню України опустелювання через осушення Каховського водосховища

Фото: Перший Криворізький

Представник Управління екологічної безпеки та протимінної діяльності Міністерства оборони України Владислав Дудар повідомив, що осушення Каховського водосховища після підриву окупантами дамби Каховської ГЕС може посилити тенденції аридизації (опустелювання) півдня України, що матиме вплив на глобальну продовольчу систему.

Владислав Дудар пояснив, що до підриву Каховської гідроелектростанції водосховище зберігало 94% води, яка живила 30 меліоративних систем Херсонської області, 74% меліоративних систем Запорізької та 30% — Дніпропетровської областей.

«Попри те, що показники середнього рівня річних опадів на Херсонщині перевищують показники властиві пустелям тієї ж Іспанії (400 мм проти 200 мм), відсутність сталого водопостачання, яке забезпечувалось водосховищем, негативно впливатиме на екологію півдня.
У зв’язку з антропогенним характером екосистеми Херсонської області та з відсутністю ведення сільського господарства (осушення водосховища, - ред.) це впливатиме негативно», — пояснив Владислав Дудар.

Журналісти редакції вже звернулися до криворізьких екологів, які зможуть пояснити можливі наслідки осушення Каховського водосховища.

Як виглядає зараз Каховське водосховище, — знімки з супутника


Посилання скопійовано в буфер обміну