Бойовим медикам в Україні дозволили переливати кров на догоспітальному етапі

Бойовим медикам в Україні дозволили переливати кров на догоспітальному етапі

Фото: Depositphotos

В Україні переливати кров зможуть не лише люди з медичною освітою, а й військовослужбовці, які пройшли відповідне навчання. Відповідна постанова була прийнята Урядом.

Про це повідомляє МОЗ.

«Цей тренінг дозволить бойовим медикам отримати необхідні навички з переливання універсальної першої мінус групи крові. Його можна буде пройти на базі визначених центрів крові. Навчальна програма повністю відповідає стандартам НАТО. В країнах Альянсу вважається нормою навчати переливанню крові бойових медиків без медичної освіти. В Норвегії і взагалі — переливати кров мають право навіть звичайні бійці», — йдеться в повідомленні.

У МОЗ пояснюють, що навчальні програми з основ трансфузійної терапії дозволять суттєво зменшити відсоток превентивних смертей на полі бою, пов’язаних із крововтратою.

«В цивільному житті ми можемо доставити людину з критичною крововтратою в шпиталь за 15 хвилин, але війна диктує свої умови. Маємо максимально ефективно реагувати на виклики війни, щоб забезпечити всі необхідні умови та можливості для порятунку життя поранених», — зазначає міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

Адже вчасне переливання цільної крові дозволяє виграти час на доставлення пораненого до найближчого госпіталю.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"

Посилання скопійовано в буфер обміну