В Україні планують змінити вимоги до якості повітря

В Україні планують змінити вимоги до якості повітря

Фото: Перший Криворізький

У Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України під час засідання міжвідомчої комісії обговорили, якою має бути якість повітря в Україні, щоб забруднення не впливало негативно на довкілля, тим самим розпочали розробляти нові нормативи.

«…Наближаючи своє законодавство до європейського, ми робимо кроки до набуття повноцінного членства в ЄС. У Євросоюзі поліпшенню якості повітря приділяється особлива увага. Україна також має якісно унормувати це питання…» , — зазначила заступниця Міністра Вікторія Киреєва.

Зараз в Україні використовують гігієнічні нормативи допустимого вмісту забруднюючих речовин в атмосферному повітрі. Але вони враховують лише рівень впливу забруднюючих речовин на людину.

Зазначимо, що сьогодні розроблення нормативів екологічної безпеки атмосферного повітря передбачено статтею 6 Закону України «Про охорону атмосферного повітря», який був затверджений ще у 2002 році, за цей час суттєвих змін не було. Лише у квітні цього року Міндовкілля створило Міжвідомчу комісію з питань розроблення нормативів екологічної безпеки атмосферного повітря (наказ Міндовкілля від 03.04.2023 № 183).



Індекс забруднення повітря у містах України у 2020 році

Міністерка Вікторія Киреєва розповіла, що під час розроблення нормативів екологічної безпеки враховуватимуться такі складові:

  • вплив фізичних та біологічних факторів;
  • кліматичні умови;
  • вплив забруднення повітряна певних територіях;
  • можливість транскордонного перенесення забруднюючих речовин.

Але найголовнішою зміною нормативів є те, що оцінюватиметься не лише вплив на людину, але і на рослинний та тваринний світ, екосистеми.

Зараз Міжвідомча комісія напрацьовує:

  • «дорожню карту» розроблення нормативів;
  • перелік забруднюючих речовин, щодо яких здійснюватиметься аналіз;
  • перелік установ та організацій, які необхідно залучити для роботи.

«Такі нормативи не можуть бути написані лише на підставі теорії та взятих із неї цифр. Важливо визначити, які дослідження потрібно провести, їх обсяг, кого залучити. За необхідності запросити міжнародних експертів до роботи», — зазначила Вікторія Киреєва.

Посилання скопійовано в буфер обміну