Втрати серед українських військових та вбивство командирів: дайджест російської брехні за тиждень

Втрати серед українських військових та вбивство командирів: дайджест російської брехні за тиждень

Фото: Перший Криворізький

Російська пропаганда невпинно придумує нові фейки, щоб провокувати та дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію в Україні.

Редакція "Першого Криворізького" зібрала для своїх читачів найцікавіші, за нашою думкою, російські вигадки, які протягом минулого тижня розповсюджували у медіапросторі.

Так протягом минулого тижня російські ЗМІ та Телеграм-канали розповсюджували наступні фейки:

Фейк 1: американська акторка закликає Зеленського звернутися за допомогою через свою наркотичну залежність




Ворожі телеграм-канали розповсюджують фейкове відеозвернення американської акторки Прісцилли Преслі до Президента Володимира Зеленського.

У повідомленні, нібито взятому зі сторінки актриси в Instagram, вона закликає Президента звернутися за допомогою через свою наркотичну залежність.

Однак на сторінках Преслі в соціальних мережах такого відеозвернення немає, а єдиним джерелом інформації про це відео є пропагандистські телеграм-канали.

Фейк 2: втрати серед українських військових сягнули 350 тисяч чоловік




Фейкова реклама щодо високих втрат українських військових транслюється на платформі YouTube. У провокативному ролику говориться, що втрати серед українських військових сягнули нібито 350 тисяч чоловік Також відео супроводжується маніпулятивним текстом роспраганди, де зазначено, начебто фонд United24 випадково оприлюднив втрати.

Насправді ж інформація не відповідає дійсності, а подібні заяви фонд не робив.

Фейк 3: на Куп'янському напрямку військові вбили свою заступницю командира роти з морально-психологічного забезпечення




Ворожі телеграм-канали поширюють інформацію, нібито військові 115 ОБ ТрО вбили свою заступницю командира роти з морально-психологічного забезпечення Аллу Ковєрєне. Пропагандисти пишуть, що це сталося начебто через наказ перекинути 2 батальйон ОБ ТрО на Куп'янський напрямок.

Інформація про те, що Ковєрєнє вбили військові 115 ОБ ТрО не відповідає дійсності. За офіційними даними, вона загинула під час виконання бойового завдання на східних рубежах країни від російського снаряду.

Фейк 4: російська армія захопила Синівку біля Куп'янська




Проросійські телеграм-канали поширюють фейкову інформацію гауляйтера Харківської області Ганчева про начебто захоплення населеного пункту Синьківка, розташованого за п’ять кілометрів на північний схід від Куп’янська.

Фейк супроводжується кадрами з нібито «визволеної» Синьківки, але насправді це старі фото Воронового, що біля Сєвєродонецька.

Хоча російські війська продовжують спроби реалізувати наступальні дії на Куп’янському напрямку, повідомлення про взяття Синьківки не відповідають дійсності. На напрямку Вільшана-Синьківка ворог зупинений, всі його наступальні дії виявилися безуспішними.

Фейк 5: поляки вигадують образливі назви Wi-Fi щодо українців, щоб показати своє зневажливе ставлення

Російські пропагандисти поширюють фейковий сюжет нібито від Deutsche Welle, в якому розповідається про польський антиукраїнський флешмоб. За словами пропагандистів, громадяни Польщі вигадують образливі назви Wi-Fi щодо українців, тим самим демонструючи своє ставлення до них.

Насправді такого сюжету не існує. Це можна перевірити на офіційних сторінках інформаційного ресурсу. Російські пропагандисти свідомо створюють подібні фейки, щоб розсварити народи Польщі та України.

Подібні інформаційні викиди створені з метою провокацій та дискредитації України. Дотримуйтесь інформаційної гігієни й довіряйте лише джерелам верифікованої інформації.


Посилання скопійовано в буфер обміну