«Архангел, що оберігає наших військових»: у Кривому Розі з’явився патріотичний мурал

«Архангел, що оберігає наших військових»: у Кривому Розі з’явився патріотичний мурал

Фото: Перший Криворізький

У Центрально-Міському районі Кривого Рогу з’явився патріотичний мурал із зображенням Архангела, який захищає та оберігає воїнів Збройних Сил України.

Про це повідомляє журналістка «Першого Криворізького» з місця події.

Про мурал та свої роботи розповідає авторка Анастасія.
«Творчість зі мною все життя. Безпосередньо муралами почала займатися в 2022 році, випала нагода намалювати перший – Бориса Джонсона. Наступна велика робота – це Небесна Сотня. А це вже третій мурал, але мабуть найбільший за об’ємом», – поділилася художниця Анастасія Щербак.

Коли до дівчини звернулися із запитом щодо створення патріотичного малюнку в районі Змички, вона почала обмірковувати ідеї.

«Хотілося узагальнити в своїй роботі віру в перемогу, силу, міць, підтримку воїнів. Тому міркувала яку монументальну фігуру туди включити», - додала Анастасія.
Такою фігурою став Архангел, котрий за плечима наших військових. Це символ неодмінної перемоги України в цій війні. І він оберігає наших військових.

Відповідно кольори символічно також переплітаються, по всій роботі її пронизують жовті та блакитні відтінки.

«На реалізацію муралу на об’єкті пішов тиждень. Роботу закінчила 18 серпня. Я сама здивувалася що так можливо було. Працювала з 9 ранку до 5 вечора. Був один день, коли до 6, але я зрозуміла, що то вже занадто. Бо фізично трошки важко», — розповіла художниця.
Наносити малюнок безпосередньо на цю циліндричну форму було дещо складно. Для створення муралів художники використовують проектори, а тут стінка не рівна, не має прямих площин.

«Прийшлося трошки заморочитися. Я розібрала собі весь мурал по фрагментам, дома створила макет. Були ще складнощі в перенесенні малюнку, бо стіна дуже не рівна. І таким способом, як я собі придумала, це зробити не вийшло. Тому довелося ці лінії процарапувати, для того щоб якось зорієнтуватися в масштабах та площині», — додала дівчина.
Робота виконана у техніці акриловий живопис. Художниця використала фарби українського бренду, які своєю палітрою та характеристиками дають довговічні яскраві малюнки.


Замовляли й фасадну фарбу, тоді авторка міксувала її вже з художнім акрилом. Деяких кольорів пішло 420 грамів, а жовтих та блакитних по 2 літри. Все індивідуально.

На реалізацію патріотичної прикраси міста пішло 45-50 літрів фарби. Для нанесення муралу використовували автовишку.

Висота об’єкту в самій високій точці 18,5 метрів. Загальна площа біля 115 квадратних метрів.

Була проведена значна робота по підготовці. Відтінок колони, на яку нанесено мурал, дещо відрізняється від інших колон. Попередньо провели ґрунтування та тонування вже в потрібний фон, який гармоніював з самим муралом. Кольори підбирала художниця, а нанесення виконувало саме підприємство, де розташована картина.

У власника підприємства з’явилася ідея про нанесення муралу на стіни даного об’єкту ще на початку року. Дуже багато гостей міста з Кропивницького, Києва, а також місцеве населення, проїжджають повз патріотичний об’єкт. Його видно з дороги. Відвідав відкриття муралу і Євген Ситниченко.

«Дуже приємно, що у Кривому Розі з’являються такі чудові мурали, ще й з такої нагоди – до дня Прапора та 32-ї річниці Незалежності України. Дуже символічно, що такі патріотичні малюнки створюються завдяки підтримці місцевих меценатів, які профінансували цю чудову картину», – повідомив голова Криворізький районної військової адміністрації .
Він додав, що це буде поштовхом для інших мешканців міста, які мають фінансову можливість підтримати такий гарний челендж – розмалювати патріотичні мурали по всій території міста та Криворізького району.

«В минулому році також був намальований мурал в самому місті, присвячений Борису Джонсону. Ще в Широківській громаді є мурал. Люди підтримують цей напрямок, але хотілося б, щоб їх було набагато більше», – додав Євген Ситниченко.
Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"




Редактор: Тетяна Корник

Посилання скопійовано в буфер обміну