Такий мурашник був: криворіжці розповіли про облаштування укриття у старому тунелі

Такий мурашник був: криворіжці розповіли про облаштування укриття у старому тунелі

Фото: Перший Криворізький

Коли почалася повномасштабна війна, мешканці мікрорайону Сонячний у Кривому Розі самостійно почали облаштовувати у старому тунелі дитячої залізниці укриття майже на 2,5 тисячі місць. Журналісти «Першого Криворізького» поспілкувалися з місцевими, які долучилися до облаштування укриття.

«Наскільки я пам'ятаю, то облаштування укриття почалося на другий день після повномасштабного вторгнення, — говорить Сергій Ерліх, мешканець мікрорайону Сонячний. — Тут такий мурашник був: вигрібали приміщення, виносили, заносили, складали, перекладали. Роботи вистачало всім, тобто настільки народ об'єднався, що такого давно не було і не бачили».


Сьогодні в Кривому Розі офіційно понад 300 укриттів, місцезнаходження яких можна побачити на гугл-карті. Але чи доступні та безпечні всі вони, журналістам нашого сайту не відомо. Щодо укриття у старому тунелі, то місцеві вважають його безпечнішим, ніж будь-який підвал багатоповерхових будинків.



Укриття на Сонячному завдовжки в 300 метрів та має два входи. Сьогодні у тунелі вже провели світло, інтернет та навіть встановили систему охорони. Інтернет від «Воля» та систему охорони «Явір-2000» місцевим надали у користування безкоштовно до закінчення війни.



До початку повномасштабної війни Росії в Україні тунель був засипаний, тому мешканці звернулися до чиновників районної ради, щоб ті надали дозвіл і бульдозер для розблокування входів у майбутнє укриття, оскільки лопатами зробити це було майже нереально. Також чиновники допомогли провести світло та встановити залізні ворота. Пізніше долучилися громадські й волонтерські організації, які допомогли з піддонами, ковдрами, облаштували місця для сидіння.

Але попри це сьогодні укриття не на балансі міста, тому в ньому стежать за порядком і відчиняють його під час тривог місцеві мешканці.

Чиновники Саксаганської райради пояснили криворіжцям, що поки це укриття брати на баланс не планують але, можливо, розглянуть це питання пізніше.

Більше про облаштування укриття на мікрорайоні Сонячний дивіться у відеосюжеті, який підготували журналісти нашого сайту.

Фото: Даніїл Токмаков

Відео: Даніїл Токмаков

Посилання скопійовано в буфер обміну