Чи планують відновлювати річку Інгулець, з якої сьогодні качають воду до Кривого Рогу та Миколаєва

Чи планують відновлювати річку Інгулець, з якої сьогодні качають воду до Кривого Рогу та Миколаєва

Фото: Перший Криворізький

Для постачання води у водосховища Кривого Рогу та Миколаєва задіяна лише річка Інгулець.

Тому під час наради минулого тижня Міністр Руслан Стрілець із головою ради оборони Кривого Рогу Олександром Вілкулом, головою Миколаївської облдержадміністрації Віталієм Кімом, виконуючою обов’язки голови Держводагентства Наталією Латиш та представниками Дніпропетровської обласної державної адміністрації обговорили можливість переходу від проєкту «антиріка» до подачі води каналом Дніпро – Інгулець.

«На моє доручення Держводагентство вже напрацювало пропозиції, як розв'язувати цю проблему – з найменшими витратами ресурсів та найменшим впливом на довкілля, а також з довготривалим позитивним ефектом. Якщо коротко, мова про заміну проєкту «антиріка» на подачу води каналом Дніпро – Інгулець, а також про відновлення річки та постійний моніторинг якості води. Після затвердження цього рішення Урядом, розпочнемо спільно втілювати його в життя», — зазначив Міністр Руслан Стрілець.



Після теракту російської армії на Каховській ГЕС почалися значні проблеми зі стабільним водопостачанням для 1 000 000 жителів Миколаєва та Кривого Рогу.

Сьогодні ситуація із водозабезпеченням Кривого Рогу та району критична. До підриву ГЕС місто споживало близько 400 тисяч кубометрів води на добу. Наразі – 170 тисяч. Вода подається в оселі за графіком лише на декілька годин у ранковий та вечірній час. У Миколаєві зараз щоденно споживають близько 100 тисяч кубометрів води та забезпечують водою завдяки реалізації проєкту «антиріка».


Нагадаємо, що на Дніпропетровщині завершується будівництво водогонів, пошкоджених внаслідок підриву дамби Каховської ГЕС.

Також для вирішення проблем з водою Кабінет Міністрів України нещодавно затвердив порядок реалізації експериментального проекту з водозабезпечення у Дніпропетровській, Херсонській, Запорізькій та Миколаївській областях.

Зокрема йдеться про будівництво, реконструкцію та капітальний ремонт артезіанських свердловин та об’єктів питного централізованого водопостачання.


Посилання скопійовано в буфер обміну