Окупанти переводять четвертий енергоблок на ЗАЕС у стан «холодний зупин»

Окупанти переводять четвертий енергоблок на ЗАЕС у стан «холодний зупин»

Фото: Енергоатом

На 4-му енергоблоці Запорізької АЕС відбувся інцидент із витоком води з першого контура в другий. Це сталося через злочинні дії російських окупантів.

Про це повідомляє Енергоатом.

«Внаслідок виведення 4-го енергоблоку тимчасово окупованої Запорізької АЕС у «гарячий» стан в порушення умов ліцензії та вимог Енергоатома стався інцидент із витоком води з першого контура реактора в другий. Радіологічного викиду в довкілля не було», — зазначають в повідомленні.

Пояснюють, що це сталось через порушення цілісності третього парогенератора, розташованого в герметичній оболонці блоку.

Окупанти розпочали переводити 4-й енергоблок ЗАЕС у стан «холодний зупин».

Водночас протягом наступних трьох днів загарбники переведуть 6-й енергоблок ЗАЕС у «гарячий зупин», що є черговим порушенням умов ліцензії та вимог Енергоатома.

«Некомпетентне нелегітимне «керівництво» ЗАЕС від Росатома послідовно виводить блоки захопленої станції з ладу. І цей злочин із навмисним пошкодженням обладнання 4-го енергоблоку, яке призвело до порушення цілісності вже трьох із п?яти наявних фізичних бар'єрів на шляху розповсюдження радіації, витоку потенційно радіоактивної води першого контура за встановлені межі, пошкодження дороговартісного обладнання першого контура, буде розслідуваний», — наголосив президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін.

Він додав, що всі причетні до інциденту, хто продовжує виконувати злочинні накази Росатома та доводить до критичного стану обладнання всіх енергоблоків Запорізької АЕС, після деокупації станції будуть виявлені та притягнуті до відповідальності.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"

Посилання скопійовано в буфер обміну