Громадський моніторинг якості води: як це працює та чи доступно звичайному криворіжцю

Громадський моніторинг якості води: як це працює та чи доступно звичайному криворіжцю

Фото: Перший Криворізький

Фахівці громадської організації «Досить труїти Кривий Ріг» та мережі «Довкола» перевірили можливості швидкої перевірки якості води та розробили так званий протокол роботи тест-системами.

Саме після влучання російських ракет по критичних інфраструктурах активісти почали шукати, де ще можна взяти воду з природних джерел, у разі відключення централізованого водопостачання.

У цьому фахівцям допомогли готові тест набори, які можна застосовувати в польових умовах. Також такі системи дають змогу зафіксувати порушення екологічного законодавства відразу, не чекаючи виїзду експертів Державної екологічної інспекції або міської лабораторії.

Нагадаємо, що саме за допомогою тест-системи громадського моніторингу екоактивісти «ДТКР» перевірили якість води у річці Інгулець майже відразу після обстрілу ворогом Карачунівського водосховища.

Тому фахівці громадських спілок провели детальний аналіз ринку та порівняли інструменти моніторингу складу та якості вод.


«Крім аналізу ринку ми розробили рекомендації використання тест систем тих виробників, які краще підійдуть для громадського моніторингу вод. Ці методи дають змогу активним громадянам або органам місцевого самоврядування оперативно перевірити гіпотезу про забруднення води та прийняти рішення про доцільність інструментально-лабораторного контролю», — сказала Анна Амбросова, промислова екологиня ГО «ДТКР» під час презентації протоколу громадського моніторингу вод.


У типовому протоколі аналізу вод детально розписано інструкцію проведення, опису результатів та шаблон звіту.

Також допоможуть дослідникам шкала оцінки якості вод за різними показниками та формули розрахунку. А щодо ціни та рівня важкості роботи з тест-системами моніторингу якості води дивись у відео.

Фото: Альона Музика Даніїл Токмаков

Відео: Даніїл Токмаков

Посилання скопійовано в буфер обміну