Другий шанс на життя: від війни страждають не тільки люди

Другий шанс на життя: від війни страждають не тільки люди

Фото: Перший Криворізький

З початком повномасштабної війни в місті й селах навколо Кривого Рогу лише збільшилася кількість вуличних тварин, зокрема й собак. У перші місяці багато українців лишали напризволяще своїх домашніх улюбленців та виїздили за кордон або в більш безпечні міста України. Тому в окупованих, деокупованих і прифронтових населених пунктах Херсонської, Запорізької, Дніпропетровської, Донецької та Луганської областей у небезпеці немало тварин, яких також треба рятувати.

«Тварин із прифронтових міст і сіл до нашого притулку привозять військові, які просто проїздом зупиняються на заправці, що на трасі Кривий Ріг — Дніпро. На заправці працюють наші волонтерки, тому в нас завжди поповнення завдяки військовим, які вивозять із гарячих точок собак і котів», — розповідає Олена Павлова, власниця-волонтерка притулку «Рукавичка».


У криворізькому притулку «Рукавичка» навіть є вольєр із двома собаками, що їх урятував військовий Олександр Чепигін із позивним «Чип», який загинув під час виконання бойового завдання в Донецькій області.


Сьогодні на вольєрі волонтери прикріпили пам’ятну табличку з написом: «Маємо честь дбати про вас». А собаки бійця все ще шукають родину.

Це було кохання з першого погляду


Після підриву російською армією Каховської ГЕС вода затопила десятки населених пунктів, звідки також евакуювали людей і тварин. Вивезених тварин волонтери розміщували по притулках усієї України. У криворізьких волонтерських притулках «Рукавичка» та «Best Friend» навіть сьогодні утримують і лікують котів та собак із Херсонської, Запорізької, Донецької, Дніпропетровської областей.

Олена Павлова, власниця-волонтерка притулку «Рукавичка», розповідає, що після трагедії на Каховській ГЕС люди активно почали забирати врятованих тварин на перетримку та в родини. До притулку зверталися навіть із-за кордону з проханням підготувати документи й привезти тварину. Були люди, які забирали не лише херсонських тварин, що тішило волонтерів.


Власницею однієї з урятованих нашими захисниками кішок стала Єлизавета Цух. Улітку 2022 року вона була вимушена евакуюватися із села в Миколаївській області, яке обстрілювали російські військові.


«Я працюю зараз на заправці, повз яку часто проїздять військові. Багато з них із гарячих точок вивозять тварин. Одного разу до нас звернулися військові лікарі та попросили прилаштувати кішку Гільзу, яка нещодавно народила кошенят. З цього й почалися моє волонтерство і допомога притулку «Рукавичка». Серед котів була моя Фрея, і це було кохання з першого погляду, тому я забрала її відразу собі», — розповідає Єлизавета Цух.


Також добрих людей знайшов Бім, якого вивезли з Бахмуту. Волонтери криворізького притулку забрали собаку у важкому стані, тому що після евакуації його ще й збила автівка. На перетримку на період лікування Біма забрав собі Максим, який, так би мовити, виходив його. Тому сьогодні собака вже майже одужав і чекає на своїх власників.




«Я ще до початку повномасштабної війни забрав собі з притулку собаку, тому Олена Павлова і зателефонувала відразу мені та запитала, чи маю я змогу взяти на перетримку Біма, поки він відновлюється після отриманих травм.

Я дуже хочу знайти Біму люблячу родину. Це справжній друг, охоронець і компаньйон», — говорить Максим, волонтер притулку «Рукавичка».



Сьогодні в притулку «Рукавичка» понад 200 собак і котів, які все ще чекають на свої родини.



Ще в Кривому Розі є котодім «Best Friend», який також відкрили й утримують волонтери. Його власниця Яна Фіненко розповідає, що в них живуть тварини, які чекають на свої родини. У котодомі сьогодні понад 60 котів і 12 собак, серед них ті, яких евакуювали з Херсонської та Запорізької областей.


«Сьогодні, на жаль, більшість людей, які звертаються до нас, хочуть, навпаки, віддати кота або собаку, а не забрати в родину.
Але жоден притулок не може собі дозволити забирати постійно тварин. Є певна кількість місць для тварин, яких ми можемо вигодувати, надати їм ветеринарні послуги, прибрати за ними та приділити час», — пояснює Яна Фіненко.


Чому безпритульних тварин стає більше


У різних містах України й світу існує проблема великої кількості бродячих собак — зграї нападають на людей, женуться за автівками й іншим транспортом, створюючи аварійні ситуації на дорогах. Кількість тварин на вулицях збільшується переважно через безвідповідальних громадян, які спершу беруть тварину додому, а потім викидають. Загострилася ця проблема з початком повномасштабної війни Росії в Україні.

У Кривому Розі востаннє підраховували бродячих собак у довоєнний 2021 рік. Тоді волонтери нарахували їх у місті понад 5 тисяч. До початку повномасштабної війни наше місто вже було на другому місці в Україні за кількістю безпритульних тварин.



«За моїми підрахунками на липень минулого року ми прийняли 248 собак. А потім я вже збилася з чисельності й навіть не рахувала.

У перші місяці війни люди просто масово викидали тварин. Кого можна було, то ми забирали, тому в нас тут була справжня рукавичка: в одному вольєрі жили по 4–5 собак», — згадує волонтерка Олена Павлова.



Цю дівчинку нещодавно горе-власники просто висадили з авто й поїхали далі. Це трапилося під час масової істерії, коли росіяни замінували реактори Запорізької АЕС і українці знов почали виїздити за кордон. Але небайдужі люди зателефонували волонтерам «Рукавички», тому сьогодні собака чекає на нову родину. Її вже стерилізували та зробили необхідні щеплення.

Зазначимо: міських притулків для утримання бродячих собак у Кривому Розі немає, є лише комунальний «Центр поводження з тваринами». Але волонтери кажуть, що одного міського центру замало.

«Міська програма працює, але не так, як хотілося б. У нас дуже велике та розтягнуте місто, тому одного комунального підприємства не вистачає на ту кількість безпритульних тварин.

Можливо, якби таких комунальних підприємств було до десяти, то ситуація з вуличними тваринами була б краща», — говорить Яна Фіненко, власниця-волонтерка котодому «Best Friend».

Основні завдання комунального підприємства «Центр поводження з тваринами» — вилов бродячих тварин, лікування інфекційних захворювань. Після вилову й огляду їх стерилізують. Якщо за цей час не знаходиться господар, то собаку або кота повертають на місце вилову.

Нагадаємо, що є кілька способів зменшити популяцію безпритульних тварин:

  • стерилізація — кастрація;
  • адопція — прилаштування в родину;
  • штрафи власникам, які неналежним чином доглядають тварину, зокрема й викидають на вулицю.

Після початку повномасштабної війни проблема вуличних тварин відійшла далеко на другий план, говорять волонтери.

«На жаль, в Україні немає жодного міста без вуличних тварин. Можу сказати, що є міста, де ситуація набагато краща, але знову все впирається в кількість міських підприємств, які опікуються безпритульними тваринами, і розуміння серед населення теми стерилізації. У нас досі є люди, які проти стерилізації тварин. А це найголовніше, бо стерилізація — це добре. Також у людей немає розуміння, що треба забирати з притулку навіть безпородну собаку, і це круто, це класно», — говорить Яна Фіненко.


Усі тварини України страждають від війни РФ


«Мене бентежить той факт, що після підриву Каховської ГЕС деякі люди ставили акцент тільки на херсонських тваринах. От хочуть тільки з Херсону. А якщо кажеш, що такої великої або маленької немає херсонської собаки чи кішки, то чуєш у відповідь: мені інша не цікава. Тут треба розуміти, що всі тварини заслуговують на родину, вони всі живуть у країні, де зараз іде війна. Тим паче до нас майже в 99% випадків потрапляють тваринки, які постраждали від рук людини», — говорить Олена Павлова.


Олена Павлова також розповіла, що після підриву Каховської ГЕС притулок «Рукавичка» залишився майже без водопостачання. Волонтери встигли набрати великі діжки, але запасів небагато.

«Головна проблема — це вода. Тому велике прохання до тих людей, відвідувачів, які приїздять, привозити воду або діжки. Вода необхідна нам терміново для притулку», — говорить Олена Павлова.

У Кривому Розі та Криворізькому районі діє графік відключення водопостачання. Також є населені пункти й громади, які зовсім залишилися без води.

Зазначимо, що якщо ви не маєте змоги забрати до себе в родину собаку чи кота, то можете допомогти волонтерам матеріально або просто виділити час і приїхати допомогти вигуляти, нагодувати, прибрати за тваринами. Нижче ми розмістили реквізити волонтерських притулків Кривого Рогу.

БО «БФ «Рукавичка-КР»

Код ЄДРПОУ 44887153

Реквізити

4246001004604249
БФ «Рукавичка-КР»

IBEN-
UA843052990000026005020404606
(Гривня)

UA933052990000026030020401072
(Долар)

UA333052990000026009000401175
(Євро)

Котодім «Best Friend» відкрив збір тут.


Фото: Альона Музика Даніїл Токмаков

Відео: Даніїл Токмаков

Посилання скопійовано в буфер обміну