Забруднене довкілля, стрес та знищення медзакладів: як війна впливає на здоров’я українців

Забруднене довкілля, стрес та знищення медзакладів: як війна впливає на здоров’я українців

Фото: Перший Криворізький

Крім ризику загинути внаслідок бойових дій, війна російської армії в Україні неабияк впливає на загальний стан здоров’я людей та довкілля загалом.

Про це редакції «Першого Криворізького» стало відомо з дослідження «Russia-Ukraine War: environment impact», над яким працювали українські та закордонні експерти.

Забруднене довкілля, стрес та знищення медичної інфраструктури стали постійним супутником мирного населення України, пишуть автори дослідження. Сьогодні тисячі людей не мають доступу до медичних закладів, чистого повітря та питної води.

У дослідженні автори, посилаючись на Міністерство охорони здоров’я України та Всесвітню організацію охорони здоров'я, пишуть, що внаслідок війни є великий ризик епідемій захворюваності на інфекційні захворювання: гепатит А, дифтерію, кір, поліомієліт та холеру.




Основні причини розвитку хвороб у військовий час:

  • забруднена вода або нестача через обстріли;
  • забруднене повітря внаслідок пожеж, обстрілів нафтобаз, та інших промислових об’єктів;
  • забруднена внаслідок бойових дій земля;
  • непоховані тіла, які розкладаються та забруднюють ґрунти і підземні води.




Також можна говорити, що негативно на якість води у Херсонській, Миколаївській, Одеській, Запорізькій та Дніпропетровській вплинув підрив окупантами Каховської ГЕС.

Тому за прогнозами експертів очікується збільшення кількості захворюваності на небезпечні хвороби. А станом на березень 2023 року в Україні пошкоджено або зовсім зруйновано 1 574 медичні установи, це госпіталі, центри первинної медичної допомоги та аптеки. А на їх відновлення необхідно 16,4 мільярда доларів.

Читайте також: Чому російська військова техніка шкодить навіть після її знищення




Посилання скопійовано в буфер обміну