Що робити, якщо ви знайшли дикого птаха

Що робити, якщо ви знайшли дикого птаха

Фото: Перший Криворізький

У квартири та будинки криворіжців доволі часто навесні та влітку випадково залітають дикі птахи, такі як стрижі, сови, дикі голуби та інші. Тому редакція «Першого Криворізького» підготувала поради для містян, які знайшли стрижа.

Усе частіше пернаті хижаки у пошуках їжі не просто залітають у міста, а і селяться там. Дикі птахи набувають нових, невластивих їм звичок — навчаються харчуватися на звалищах, у дворах багатоповерхівок, полювати на горищах. Врешті-решт вони стають повноцінною частиною екосистеми міста. Але сусідство з людиною не завжди йде птахам на користь.

Що робити, якщо знайшли птаха?


Журналістка редакції нашого сайту поспілкувалися з волонтеркою з Чернівецької області Вікторією Гусаровою, яка розповіла, що робити, якщо знайшли дикого птаха:

1. Насамперед потрібно визначити, чи потребує птах допомоги. У період кінця весни та початку літа найчастіше люди знаходять пташенят, які вчаться літати. Їх називають злітками. Коли вам попадеться в парку або в лісі молодий безпорадний зліток — не намагайтеся його негайно «рятувати».

2. Якщо пташеня залетіло випадково до вашої оселі, то також огляньте його на наявність травм, подивіться чи симетричні крила, сфотографуйте його, помістити в коробку на ганчірки. Поїти перші години не треба, якщо у птаха черепно-мозкова травма, то це може погіршити стан.

2. Якщо ж пташеня голий, тільки в пуху без великих пір'їв, або має явні ознаки травм, не активний, сидить, наїжачивщись, із заплющеними очима — йому потрібна допомога. Те саме можна сказати і про дорослих птахів. Здоровий дикий птах не буде постійно стрибати по землі на одному місці, або ж сидіти, не рухаючись, він не дасться спокійно в руки людині. Якщо ви змогли його зловити, значить із птахом щось не так.

3. Не годуйте птаха поки не зв'яжетеся з фахівцями та визначите вид птаха. Звичайна їжа зі стола або неприродна їжа може сильно нашкодити птаху. Стрижів, наприклад годувати нічим, окрім комах не можна. А якщо зерноїдна пташка поїсть сире пшоно, то вона може отруїтися.

4. Якщо так сталося, що птах вас подряпав, панікувати не потрібно: на сказ птахи не хворіють. (Рану треба відразу обробити, а якщо вона згодом запалилася, бо на пазурах птахів є мікроорганізми, схожі на котячі, звернутися до лікаря).

5.Також птаху треба буде надати доступ до води. Іноді для того, щоб напоїти, вам знадобиться шприц без голки. Але не заливайте воду насильно, щоб не нашкодити!

6. Також важливо пам'ятати, що чим раніше птах отримає кваліфіковану допомогу, тим більше шансів на те, що він виживе і одужає, якщо це можливо. Контакти волонтерів та центрів допомог птахам в Україні можна знайти тут.

Посилання скопійовано в буфер обміну