Верховна Рада ухвалила Закон про подолання туберкульозу в Україні

Верховна Рада ухвалила Закон про подолання туберкульозу в Україні

Фото: Перший Криворізький

Лікування туберкульозу в Україні стане доступнішим для пацієнтів, а система діагностики – відповідатиме світовим стандартам. Верховна Рада ухвалила Закон про подолання туберкульозу.

Про це йдеться на сторінці ДУ"Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ".

Закон передбачає доступніші та якісніші послуги для пацієнтів. Йдеться про діагностику, профілактику та лікування туберкульозу.

Зокрема, встановлений статус регіональних фтизіопульмонологічних центрів, які проводитимуть діагностику й лікування туберкульозу за програмою медичних гарантій. У Законі також чітко визначений механізм забезпечення ліками для профілактичного лікування.

Серед основних законодавчих змін – посилення діагностичної мережі. Мова про трирівневу систему мікробіологічних лабораторій з діагностики туберкульозу на чолі з центральною, яка буде забезпечувати зовнішній контроль якості лабораторій нижчого рівня.

Закон посилює і соціальний захист для працівників регіональних фтизіопульмонологічних центрів. У документі передбачено право на щорічну додаткову оплачувану відпустку.

Україна входить до країн високого пріоритету Всесвітньої організації з охорони здоров’я як країна з високим тягарем лікарсько-стійкого туберкульозу і наразі посідає 4 місце за темпами поширення цього захворювання у Європейському регіоні ВООЗ.

За минулий рік виявлено 18 510 людей з туберкульозом, що на 2,5 % більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"

Посилання скопійовано в буфер обміну