За останні пів року у Кривому Розі зареєстрували 279 випадків гострої кишкової інфекції

За останні пів року у Кривому Розі зареєстрували 279 випадків гострої кишкової інфекції

Фото: Depositphotos

За 6 місяців у Кривому Розі зареєстровано 279 випадків захворювання на гострі кишкові інфекції.

Про це йдеться на сторінці Дніпропетровського обласного центру контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров`я України.

Гострі кишкові інфекції (ГКІ) – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей.

Зазначається, що найпоширеніші кишкові інфекції літа такі, як : сальмонельоз, дизентерія, харчові токсикоінфекції, ботулізм, холера, гепатити А і Е. До вірусних інфекцій ще відносяться ротавірус, ентеровірус та інші. Небезпека зростає, коли в людей обмежений доступ до води.

Захворюваність на гострі кишкові інфекції в порівнянні з аналогічним періодом 2022 року збільшилась на 9,8%.

Питома вага дітей до 17 років в загальній структурі захворілих на гострі кишкові інфекції складає 60,57%. Зареєстровано 169 випадків, що на 5,3% менше попереднього року (178 випадків за 6 місяців 2022 р.).

Показник захворюваності на сальмонельоз за 6 місяців 2023 р. на 100 000 населення становить 15,31, що в 2,9 раза вище, ніж за аналогічний період минулого року; відповідно 47 випадків проти 16.

Випадки захворювань на холеру, ботулізм в Кривому Розі за 1 півріччя 2023 р. не реєструвалися.

У червні цього року на Дніпропетровщині зафіксували летальний випадок ботулізму через вживання інфікованої риби. Призвести до цього захворювання може вживання річкової риби. Після руйнування Каховської ГЕС ризик збільшився.

Вживання зіпсованої їжі і використання забрудненої води можуть спричинити діарею, блювання, болі та спазми в області живота, лихоманку, ломоту в тілі, слабкість і призвести до серйозних наслідків.

Нагадуємо, щоб запобігти виникненню інфекційних хвороб водним шляхом передачі необхідно:

  • уникати відпочинку у невстановлених місцях, де не проводяться систематичний лабораторний контроль якості води водоймищ;
  • під час відпочинку не використовувати воду відкритих водоймищ для пиття, миття посуду, овочів, фруктів;
  • не заковтувати воду під час купання;
  • суворо дотримуватись правил особистої гігієни;
  • після купання у відкритих водоймах, басейнах – прийняти душ;
  • ретельно стежити за чистотою рук, мити їх з милом перед їжею і приготуванням страв, а також після відвідування туалету, поїздок у громадському транспорті;
  • вживати тільки гарантовано безпечну воду і напої (бажано вживати воду і напої у фабричній розфасовці).

При будь-яких розладах шлунково-кишкового тракту необхідно звертатись до лікаря. Самолікування може призвести до найтяжчих ускладнень та наслідків для здоров’я людини.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"

Посилання скопійовано в буфер обміну