У Кривому Розі відбувся допрем`єрний показ фільму «Залізні метелики»

У Кривому Розі відбувся допрем`єрний показ фільму «Залізні метелики»

Фото: Перший Криворізький

Вчора, 11 липня, у Кривому Розі відбувся допрем'єрний показ фільму «Залізні метелики» про збиття російськими військовими літака малайзійських авіаліній на початку російсько-української війни.

Про це повідомляє журналістка "Першого Криворізького" з місця культурної події.

Влітку 2014 року російські військові в небі над українським Донбасом збили цивільний літак рейсу MH17 з 298 людьми на борту. Російський уряд одразу почав заперечувати свою причетність до трагедії, а пропаганда — працювати на повну потужність, намагаючись приховати справжні обставини злочину.

Стрічка «Залізні метелики» розповідає про обставини воєнного злочину, розслідування якого тривало 8 років.

Після перегляду фільму криворіжці мали можливість поспілкуватися із режисером стрічки Романом Любим та комунікаційницею туру допрем'єрних показів Марією Кравченко.


Криворіжці підняли тему повернення тимчасово окупованих територій, діалогу із мешканцями Донеччини та Луганщини. Це питання виникло через епізоди у фільмі, де були показані фрагменти зйомок моменту падіння літака та захоплення місцевих мешканців від збиття нібито військового літака української армії. Режисер стрічки говорить, що для нього це теж відкрите питання.

Роман вважає, що якби світ вчасно відреагував на катастрофу MH-17, ймовірно, можна було запобігти повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Увагу криворіжців до показів таких фільмів оцінює як увагу і до мистецтва, і до політики.


Вперше «Залізні метелики» побачили світ на «Санденсі» — одному з головних фестивалів незалежного кіно у США — у секції World Cinema Documentary Competition. Європейська прем’єра відбулася на Берлінале.

Фільм показували в Гаазі на фестивалі Movies That Matter, також він увійшов у програму «Горизонти» Міжнародного кінофестивалю в Карлових Варах.

Українська прем’єра стрічки відбулася на фестивалі Docudays UA. Фільм отримав головний приз конкурсу Right Now! — нагороду для креативного документального кіно, що досліджує та аналізує сучасний світ і робить значний внесок у дискусію про людську гідність, свободу та рівність.


Картину створили кінооб’єднання «Вавилон’13» у копродукції з TRIMAFILM (Німеччина) та RBB/ARTE (Німеччина) за підтримки Українського культурного фонду та Державного агентства України з питань кіно.

В обмежений прокат фільм вийде 20 липня — покази будуть присвячені дев’ятим роковинам трагедії MH17.

Організатори показу говорять, що наразі не відомо чи будуть додаткові покази у Кривому Розі. Адже все залежить від глядацького попиту. Якщо б ви хотіли переглянути цей фільм, просимо звернутися до кінотеатру Multiplex за цим номером телефону (0564) 93-83-63.



Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"

Посилання скопійовано в буфер обміну