Пам’ятати Героїв — важливо: у Кривому Розі реставрують мурал на честь Небесної Сотні

Пам’ятати Героїв — важливо: у Кривому Розі реставрують мурал на честь Небесної Сотні

Фото: Перший Криворізький

Активісти трьох організацій: представники Криворізького Загону УДА, Centuria та Криворізької асоціації учасників бойових дій та учасників АТО відновили роботи з реставрації муралу, присвяченого Героям Небесній Сотні. Нині абстрактні обличчя оригінального ескізу Юрія Журавля замінили на обличчя криворіжців, які виборювали право на Незалежність України на Майдані та загинули під час повномасштабної війни з РФ.

Журналісти "Першого Криворізького" поспілкувались з активістами та художницею.

У 2014 році активісти вирішили створити мурал, присвячений Небесній Сотні, щоб увіковічнити пам'ять про події , які відбувалися в Україні. Жодних пам’ятних знаків про Майдан тоді у місті не було.

Активісти отримали дозвіл на використання малюнку Юрія Журавля у автора та зробили мурал неподалік 95 кварталу. Проте його кілька разів псували: обмальовували та підпалювали під ним шини.

Стіну, на якій нанесений мурал не ремонтували понад 20 років, тож мурал треба було реставрувати. І у 2022 році активісти розпочали роботу над цим.

Антон Кравченко, який веде проєкт відновлення муралу, говорить, що реставраційні роботи проходили у кілька етапів. Оскільки поверхня стіни, на якій знаходиться мурал, була повністю зруйнована, їм довелось відбивали стару штукатурку, наносити нову, грунтувати.


Після цього криворізька художниця Анастасія Щербак почала наносити новий малюнок. Юрій Журавель надав дозвіл на інтерпретацію свого ескізу.

“Концепція лишилась та сама: загальна композиція така ж, як попередня, змінились лише деякі деталі. Єдине, що цей мурал буде більше персоналізований, тому що тут будуть зображені обличчя людей, які брали участь у Майдані, і тих, які зараз, на жаль, загинули під час повномасштабного вторгнення”, — говорить Анастасія.


“Герої Небесної Сотні стали на захист української незалежності. Якби вони не проявили мужність, ми були б зараз були маріонеткою РФ”, — каже активіст ГО Centuria Богдан “Бузя”.


Імена криворіжців, чиї обличчя зображені на відновленому муралі:
Андрій Козюбчик
Микола Жорновий
Андрій Охотін
Генадій Дощенко
Ігор Прохода
Валентин Шермірзаєв
Юрій Коваленков
Андрій Кравченко
Олександр Палій
Олександр Горбенко
Стас Корній
Ігор Костенко
Денис Комар
Ілля Гайдук

Реставрація здійснюється коштом небайдужих містян.

Якщо ви хочете і можете допомогти ГО "Криворізька асоціація учасників бойових дій та учасників АТО" для завершення малюнку, зробити це можна за реквізитами:

PayPal: vladimirfomitskiy

Номер картки:4246 0010 0033 8289

Рахунок: UA043052990000026007000405742

UPD: До редакції "Першого Криворізького" звернувся Антон Кравченко з проханням уточнити, що він є представником Криворізького Загону УДА.


Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"

Фото: Олена Смоліна

Відео: Даніїл Токмаков

Редактор: Тетяна Корник

Посилання скопійовано в буфер обміну