У НБУ розповіли, на скільки зростуть ціни через підрив Каховської ГЕС

У НБУ розповіли, на скільки зростуть ціни через підрив Каховської ГЕС

Фото: Укргідроенерго

За оцінками Нацбанку України, підрив російськими окупантами Каховської ГЕС на Херсонщині зумовить додатковий внесок в інфляцію.

Про це повідомив голова Нацбанку України Андрій Пишний під час пресбрифінгу.

За його словами, цьогоріч інфляція сповільниться, але не так швидко, як це було у попередні місяці.

На уповільнення подальшого зниження споживчих цін впливатиме поступово вичерпний ефект бази порівняння, який сприяв відчутному зниженню інфляції у першому півріччі.

«За першими оцінками НБУ, цей теракт зумовить додатковий внесок до цьогорічної інфляції на рівні близько 0,3 відсоткового пункту. Через ускладнення роботи низки підприємств та часткову втрату врожаю, насамперед овочів», — сказав Андрій Пишний.

Він зауважив, що Україна поступово звільняє свої території, утім зберігається висока невизначеність щодо строків завершення активної фази бойових дій.

«Російські окупанти продовжують цілеспрямовані теракти наслідками, яких стають втрати життя цивільного населення та екологічні катастрофи. Довгострокові руйнівні ефекти від підриву Каховської ГЕС є безпрецедентно масштабними, проте оцінити їм можна буде повністю лише з часом», — каже Андрій Пишний.

Крім цього, підвищення окремих тарифів на житлово-комунальні послуги та анонсоване раніше повернення військового рівня оподаткування на ринку пального позначаться також на ціновій динаміці.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"

Посилання скопійовано в буфер обміну