На Дніпропетровщині зафіксували два випадки ботулізму, один з них летальний

На Дніпропетровщині зафіксували два випадки ботулізму, один з них летальний

Фото: Перший Криворізький

Від початку червня у Дніпропетровській області зареєстрували два випадки захворювання на ботулізм, один із них — летальний.

Про це повідомили в головному управлінні Держпродспоживслужби в області.

За інформацією відомства, це сталося у місті Дніпрі та селищі Партизанському Дніпровського району. Захворіли чоловіки 68 та 60 років. В анамнезі захворювання є факт вживання постраждалими засоленої та засушеної риби домашнього приготування, зазначили в спецслужбі.

У зв’язку з руйнуванням Каховської ГЕС у Криворізькому та Нікопольському районах Дніпропетровській області спостерігається різке падіння рівня води, що спричинило масовий мор риби.

З огляду на це важливо пам’ятати, що збирати, переробляти (солити та в’ялити) та вживати таку рибу категорично заборонено у зв’язку з великим ризиком захворювання на ботулізм.

Людям рекомендують найближчим часом взагалі утриматися від придбання та вживання у їжу свіжовиловленої риби.

У жодному разі не можна купувати рибу у місцях стихійної торгівлі та у приватних осіб.

Ботулізм – гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum і її токсином, що міститься в неправильно приготовлених і збережених консервах. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їхніх органолептичних властивостей.

Збудники ботулізму широко поширені в природі. Вегетативні форми і спори виявляються в кишківнику різних домашніх і особливо диких тварин, водоплавних птахів, риб. Потрапляючи у зовнішнє середовище (ґрунт, мул озер і річок), спори довгостроково зберігаються та накопичуються.

При вживанні їжі, забрудненої токсином, захворювання, як правило, виникає за 12-36 годин, але інкубаційний період може бути і від 2 годин до 2-5 днів. Якщо не розпочати специфічне лікування, смерть може настати вже на 2-3 день, частіше – за 4-8 днів від паралічу серцевого м’яза або дихального центру.

Посилання скопійовано в буфер обміну