Кабмін прийняв рішення про спрощення погашення споживчих кредитів

Кабмін прийняв рішення про спрощення погашення споживчих кредитів

Фото: Depositphotos

10 червня Парламент схвалив два законопроекти 9051 і 9052. Вони стосуються спрощення умов погашення окремих видів споживчих кредитів для переселенців й людей, що проживають на уражених війною територіях.

Про це йдеться на Урядовому порталі.

Так, на період воєнного стану і протягом 30 днів після нього буде запроваджено механізм обов’язкової реструктуризації.

Він діятиме за таких умов:

  • якщо державна та соціальна матеріальна допомога та/або пенсійне забезпечення, благодійна допомога є єдиним джерелом доходу споживача та членів його сім’ї;
  • якщо споживач є батьком чи матір’ю багатодітної сім’ї, які отримують субсидію на оплату житлово-комунальних послуг;
  • якщо споживач або член його сім’ї є особою з інвалідністю внаслідок війни і сукупний розмір доходу споживача та членів його сім’ї не перевищує двох мінімальних заробітних плат.
«Позичальники повинні постійно проживати або виїхати з території, на якій ведуться або велися бойові дії чи ТОТ, не мати простроченої заборгованості станом на 23 лютого 2022 року», — йдеться в повідомленні.

Крім цього, законопроект 9051 також встановлює заборону вимагати прострочену заборгованість кредитору та колекторській компанії на період воєнного стану і протягом 30 днів після його закінчення.

А відповідно до законопроекту 9052, доходи позичальників, отримані внаслідок проведеної реструктуризації, звільняються від оподаткування.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"

Посилання скопійовано в буфер обміну