Енергоблок Запорізької АЕС переведено у режим «холодної зупинки»: причини

Енергоблок Запорізької АЕС переведено у режим «холодної зупинки»: причини

Фото: EPA/UPG

8 червня видано розпорядження Держатомрегулювання про обмеження експлуатації енергоблока № 5 Запорізької АЕС, як об’єкту державного нагляду, станом реакторної установки «холодний зупин».

Про це йдеться на сайті Державної інспекції ядерного регулювання України.

Розпорядження видано експлуатуючій організації у зв’язку із неможливістю усунення порушень вимог до систем аварійного охолодження ядерного палива та відведення тепла до кінцевого поглинача.

При ухваленні розпорядження врахували такі фактори:

інформацію ПрАТ «Укргідроенерго» від 06 червня про спрацювання Каховського водосховища за декілька діб внаслідок підриву російськими окупантами Каховської ГЕС;
продовження періодичного обстрілу окупантами промислового майданчику ВП «Запорізька АЕС» та прилеглих територій, внаслідок яких зазнають пошкоджень повітряні лінії зв’язку ЗАЕС з енергосистемою України;
припинення з 17 травня 2023 року передачі даних Автоматизованої системи контролю радіаційної обстановки ЗАЕС, що виконує функцію раннього оповіщення;
деградацію системи аварійного реагування на майданчику ЗАЕС та за його межами в умовах тимчасової окупації рф ЗАЕС, частини Запорізької та Херсонської областей.

«В умовах втрати основного проєктного джерела підживлення бризкальних басейнів, необхідно негайно розпочинати перевід енергоблока №5 ЗАЕС у стан «холодний зупин», поки ще підтримується проєктний режим роботи необхідних систем охолодження», - йдеться в розпорядженні.

Присутність постійної міжнародної місії МАГАТЕ на Запорізькій АЕС сприятиме забезпеченню виконання вимог безпеки та контролю за дотриманням основних принципів безпеки, проголошених Генеральним директором МАГАТЕ Рафаелем Гроссі.

Нагадаємо, що експлуатація інших енергоблоків ВП «ЗАЕС» - №№ 1, 2, 3, 4, 6 – також обмежена станом «холодний зупин», відповідно до розпоряджень Держатомрегулювання від 18 серпня 2022 року та від 10 лютого 2023 року.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"

Посилання скопійовано в буфер обміну