З початку 2023 року криворізькі нацгвардійці-сапери знешкодили близько 200 російський снарядів

З початку 2023 року криворізькі нацгвардійці-сапери знешкодили близько 200 російський снарядів

Фото: Перший Криворізький

Від початку 2023 року криворізькими нацгвардійцями-саперами знешкоджено майже дві сотні російських снарядів.

Про це йдеться на сторінці військової частини 3011 Національної гвардії України.

Сапери Національної гвардії України продовжують розмінування деокупованих територій.

Нацгвардійці Криворізької бригади працюють у Бериславському районі Херсонської області.

Під час роботи в районі населеного пункту Дудчани сапери зіткнулися із російською системою дистанційного мінування «Зємлєдєліє».

«Система доставляє засоби реактивних снарядів на відстань до 15 км, міни як протипіхотні, так і протитанкові. За отриманою інформацією, ми повинні були знешкодити протипіхотні міни типу ПОМ-3 або протитанкові типу ПОМ-4. В такому випадку системою «Зємлєдєліє» доставили протитанкові міни ПТМ-4.

Особливість цих мін в тому, що вони мають електромагнітний датчик цілі. При під’їзді техніки чи проїзді безпосередньо над ними спрацьовує датчик і кумулятивний струмінь пробиває днище техніки. ПТМ-4 може спрацювати і як протипіхотна – вона має 1,4 кг вибухової речовини й для того, щоб заряд спрацював достатньо навіть 50 грамів металу. Час роботи цієї міни до самодеактивації налічує до 120 днів. Враховуючи той факт, що до лівого берега Дніпра відстань становить менше 15 км, а час «приходу» не встановлений, було прийнято рішення про ліквідацію системи на місці»
, — розповідає гвардієць Дмитро.

Окрім відносно нових розробок противника, доводиться зустрічати й зразки ще радянського виробництва, таких як міни ТМ-83.
Від початку року силами саперів Криворізької бригади Національної гвардії було обстежено та розміновано територію площею понад 4 гектар та 44 кілометри суцільної лінії електропередач.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"

Посилання скопійовано в буфер обміну