Цьогоріч на Дніпропетровщині зафіксували три випадки укусів отруйними зміями

Цьогоріч на Дніпропетровщині зафіксували три випадки укусів отруйними зміями

Фото: Перший Криворізький

Цього року у Дніпропетровській області зафіксували три випадки укусів отруйними зміям.

Про це повідомляє Дніпропетровська обласна державна адміністрація.

З початку 2023 року троє мешканців звернулися до медзакладів щодо укусів отруйними зміями.

«Цьогоріч весна рання, але прохолодна і затяжна. Змії не люблять спеку. Від 15 до 25 градусів — ідеальна для них температура. Тому зараз вони дуже активні. Влітку стануть менш рухливими», — зазначив старший науковий співробітник природного заповідника Дніпровсько-Орільський Олександр Пономаренко.

Він зазначив, що більшість змій в області — неотруйні.

«На Дніпропетровщині зустрічаються 8 видів змій. З них лише два — отруйні. Це гадюка звичайна та гадюка степова. Вони мають чорну зигзагоподібну смугу вздовж хребта, складаються у «вісімку» або «пружинку». У місті гадюку побачити майже неможливо. Вони живуть у балках та соснових лісах», — розповів Олександр Пономаренко.

Поради, як вберегтися від укусу змії


Виходячи на природу, подбайте про закритий щільний одяг та взуття. Перевіряйте території, перш ніж сісти десь на галявину чи траву.

Якщо побачили змію, не робіть різких рухів і не наближайтесь до неї. Краще завмріть і почекайте поки вона відповзе вбік. Не намагайтесь змій ловили, вони першими не нападають, стають агресивними тільки у разі небезпеки. Як варіант, можна декілька разів стукнути по землі ногою. Змії добре відчувають струс ґрунту і відразу залишать місцевість.

Укус гадюки видають дві червоні цятки, пекучий біль, почервоніння шкіри й маленькі крововиливи. У цьому випадку слід обробити рану антисептиком і накласти пов’язку — паперову серветку або хустку, за можливості — прикласти холодне.

Не можна накладати джгут, припікати рану вогнем та намагатися висмоктати отруту.

Після треба якнайшвидше звернутися до лікарні.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"

Посилання скопійовано в буфер обміну