Як вберегтися від укусів комарів: поради криворіжцям

Як вберегтися від укусів комарів: поради криворіжцям

Фото: iStock

З приходом тепла активізуються комарі. Надокучати вони можуть не лише на природі або на дачі, але й у звичайній міській квартирі.

У разі ранньої весни комарі можуть з’явитися вже у квітні, але зазвичай на них можна натрапити з травня по жовтень.

Полюбляють ці комахи вогкість, тому особливо часто неприємне дзижчання над головою можна почути поблизу водойм. Комарі також ще ховаються у квартирах, де вибирають сирі й затінені місця.

Редакція "Першого Криворізького" підготувала поради, як захиститися від комарів.

Найпростіший спосіб – використання звичайних репелентів (розпилювачів, лосьйонів, кремів тощо) від комарів. Дієвим є автоматичний аналог — електрофумігатор, який використовують у кімнатах де перебувають люди.

Ще один простий спосіб захистити своє помешкання від комарів, з можливістю провітрюваня кімнати — встановлення на вікна та двері антимоскітних сіток. Можна також скористатись і більш дешевим способом — засітчити вікна звичайною марлею.

Використовують для відлякування комарів «природні» аромати різних рослин. Висаджені на підвіконні (чи біля вікна будинку) герань, томати, нагідки, матіоли, аніс, черемха, валер’яна, горобина, евкаліпт, кедр — завадить комарам потрапити у Вашу кімнату чи дім.

Якщо Ви не маєте змоги виростити ці рослини самотужки, у нагоді стануть ефірні олії з переліченими вище запахами. Підійде також аромат ялівця та інших хвойних і різних цитрусових.

Відносно новий винахід — використання спеціальних браслетів, які відлякують комах добу і більше. Можна використати “антикомариний” пластир, який виготовляють на основі різних спреїв від комарів. Перед використанням цих засобів слід обов’язково проконсультуватися з лікарем.

Є простий спосіб позбутися комарів, заманивши їх у пастку. Для цього у звичайну пластикову пляшку розміщують незначну кількість цукру та дріжджів (суміш бродить та виділяє вуглекислий газ, який приваблює комах). Після потрапляння комарів у пастку, просто закривають пляшку кришкою.

Крайній захід, спрямований на знищення комарів у житлових та господарських будівлях — це дезінсекція. Її проводять представники уповноважених органів з метою запобігання розповсюдженню комарів.

А ще, при виході на природу, завжди пам’ятайте, що найкращий захист від комарів — правильно підібраний одяг. Це має бути вбрання зі світлої щільної тканини, з довгими рукавами, заправленими у шкарпетки штанами та головний убір. Головне, вдягатись так, щоб відкритих ділянок тіла було найменше.

Перша допомога при укусі комара. Насамперед, важливо зменшити почервоніння та свербіж шкіри. Для цього знадобляться спеціальні креми чи лосьйони, а дітям підійде гель на основі алое вера. Згодяться при укусах комарів й “народні” методи, наприклад — настій з нагідок, чи розчин соди з водою та лимонним соком. Ефективною може бути і “домашня паста” (розчиннені у воді 2 таблетки аспірину). Важливо не розчісувати місце укусу.

Допоможуть при укусі комара: прикладені шматочки звичайного льоду, сметана або запарене й охолоджене листя чорного чаю; невелика кількість зубної пасти, нанесена на місце укусу на ніч. А якщо Ви на природі — не забувайте про лікувальні властивості листя подорожника.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"

Посилання скопійовано в буфер обміну