Політв’язень з Кривого Рогу Владислав Єсипенко зазнає психологічного тиску

Політв’язень з Кривого Рогу Владислав Єсипенко зазнає психологічного тиску

Фото: ombudsman.gov.ua

Журналіст родом з Кривого Рогу Владислав Єсипенко зазнає психологічного тиску у в’язниці на території тимчасово окупованого Криму. Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець відреагував на порушення прав.

Про це йдеться на сайті омбудсмена.

Дружина політв’язня Катерина розповіла, що на її чоловіка у Керченській виправній колонії №2 чиниться психологічний тиск: персонал пильнує за поведінкою та словами журналіста.

На зв’язок з родиною Владислав виходить у найкращому випадку раз на місяць через тюремний зв’язок, який до того ж прослуховується адміністрацією колонії. Політв’язень вимушений під час розмов не називати війну війною та уникати цієї теми взагалі. Адже це може призвести до більш суворих умов утримання або порушення проти нього адміністративної справи.

Розмови Владислава із захисником відбуваються лише за присутності інспектора колонії, що порушує адвокатську таємницю. Його майже кожного тижня викликає до себе адміністрація колонії та попереджає, щоб «не говорив нічого зайвого» рідним та адвокату. За словами дружини політв’язня, окупанти бояться інформаційного розголосу та перевірок.

Владислава Єсипенка затримали співробітники ФСБ 10 березня 2021 року за надуманими звинуваченнями у «зв’язках з українськими спецслужбами» та «зберіганні й перевезенні боєприпасів». 18 серпня 2022 року так званий «Верховний суд» Криму скоротив вирок Єсипенку з шести до п’яти років колонії загального режиму та штрафу в 110 тисяч рублів.

За час ув’язнення Владислав Єсипенко неодноразово заявляв про фізичне насильство та катування, які російські силовики застосовували до нього.

Дружина Владислава Катерина закликає українців долучитись до написання листів українським політв'язням в РФ і на тимчасово окупованих територіях України.

“Сотні українців перебувають в російському полоні без зв'язку. Лист зі словами підтримки, як ковток свіжого повітря і...надія на повернення додому. Цим і живуть”, — написала Катерина.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"

Посилання скопійовано в буфер обміну