В Україні планують запровадити акциз на солодкі газовані напої

В Україні планують запровадити акциз на солодкі газовані напої

Фото: Перший Криворізький

В Україні планують запровадити акциз на солодкі газовані напої. Планується це для того, аби запобігти неінфекційним хворобам, до яких призводить надмірне вживання цукру.

Про це йдеться на сторінці Урядового порталу.

Зазначається, що постійне вживання солодких газованих напоїв призводить до розвитку діабету, появи надмірної ваги та ожиріння тощо, адже в літрі такого напою часто міститься більше добової норми цукру.

«Україна потерпає від неінфекційних захворювань. Вони є основною причиною втрати працездатності та причиною набутих проблем зі здоров’ям. Тільки постійне вживання солодких газованих напоїв призводить до розвитку діабету, появи надмірної ваги та ожиріння тощо, адже в літрі такого напою часто міститься більше добової норми цукру. Водночас більшості таких хвороб можна запобігти, просто змінивши щоденні звички і обравши більш здоровий спосіб життя», — йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, місяць тому Кабмін збільшив вартість марки акцизного податку на алкогольні напої та тютюнові вироби

Податки на вживання доданого цукру чи різні види обмежень діють у 107 країнах світу.

Нині у Верховній Раді України зареєстровані два законопроєкти: № 9032-1 і № 9033-1, у яких хочуть запровадити акциз на мінеральні та газовані води з додаванням цукру та інших підсолоджувачів, ароматичних речовин в обсязі 0,1 євро (4 грн) на один літр напою.

Крім цього, отримані державою кошти планують спрямувати на реалізацію програм із запобігання неінфекційним захворюванням та лікування від них, а також підтримку програми дитячого харчування в школах.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"

Посилання скопійовано в буфер обміну