Як криворіжцям оформити електронний лікарняний

Як криворіжцям оформити електронний лікарняний

Фото: Перший Криворізький

В Україні пацієнти отримали вже понад 14,3 мільйони електронних лікарняних, починаючи з жовтня 2021 року. Скористатися цією послугою можуть і жителі Кривого Рогу.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я України.

Е-лікарняний – це не лише відмова від застарілих паперових бланків, підписів та печаток, але й економія часу лікаря та пацієнта, мінімізація можливих помилок та корупційних ризиків видачі необґрунтованих документів.

Крім того, лікарю не треба вносити інформацію про пацієнта від руки, адже всі необхідні кроки комп'ютеризовані.

Е-лікарняний формується на підставі медичного висновку про тимчасову непрацездатність, який лікар створює в електронній системі охорони здоров?я.

Такий підхід дозволяє розмежувати медичний та соціальний процеси: лікар відповідає лише за лікування пацієнта, а соціальна сторона забезпечує оформлення та нарахування виплат у зв?язку з тимчасовою втратою працездатності.

Що не менш важливо – це суттєво спрощує життя пацієнтів.

Алгоритм оформлення е-лікарняного
такий:

  • Необхідно звернутися до лікаря, який на підставі огляду сформує медичний висновок про тимчасову непрацездатність.
  • Після цього пацієнт отримує смс-повідомлення з номером медичного висновку. Якщо смс не прийшло – надайте лікарю актуальний номер телефону для зміни методу автентифікації.
  • Після цього медичний висновок автоматично потрапляє в електронний реєстр листків непрацездатності, де на підставі наявних даних буде сформовано е-лікарняний.
  • Пацієнт отримає смс-повідомлення від Пенсійного фонду з номером лікарняного. Якщо смс не прийшло – зареєструйтеся на Порталі пенсійного фонду (або у додатку) та оберіть спосіб інформування через смс-повідомлення в особистому кабінеті.
  • Поінформуйте свого роботодавця про період непрацездатності, зателефонувавши або надіславши йому номер лікарняного. Своєю чергою, роботодавець у кабінеті страхувальника на порталі ПФУ перегляне листок непрацездатності та через 7 днів після дати його закриття може сплатити його.
  • Переглянути свої записи про тимчасову непрацездатність можна в особистому кабінеті застрахованої особи на Порталі пенсійного фонду.
  • Якщо ви захворіли, перебуваючи за кордоном, ви можете дистанційно звернутись до свого сімейного чи лікуючого лікаря, або по поверненню в Україну.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"

Посилання скопійовано в буфер обміну