Сезон кліщів: як криворіжцям уберегти себе від укусів

Сезон кліщів: як криворіжцям уберегти себе від укусів

Фото: Pixabay

З настанням тепла мешканці Кривого Рогу все частіше влаштовують відпочинок на природі.

З початком пікніків, відвідуванням парків чи лісів до травмпунктів лікарень часто звертаються пацієнти з укусами кліщів.

Журналістка «Першого Криворізького» поспілкувалася з травматологом-ортопедом з надання екстреної медичної допомоги криворізької міської лікарні № 2 Євгеном Сокольніковим, щоб дізнатися відповіді на нагальні питання щодо кліщів.

Чим небезпечний укус кліща? Якими хворобами можна заразитись?

Кліщі є переносниками інфекцій. Найстрашніше захворювання - це енцефаліт. Друге за небезпекою – кліщовий бореліоз, або так звана хвороба Лайма.

На рахунок енцефаліту мешканці Дніпропетровської області можуть бути спокійними – переносників цієї хвороби на території області не виявлено.

Але, на жаль, у нас зустрічаються кліщі, які можуть заразити бореліозом. Але це не будь-який кліщ, а лише певні їх види.

Який період активності кліщів?

Активність починається з березня. Навіть у листопаді приходять пацієнти з кліщами.

Де зазвичай кліщі атакують людину?

Коли починаються пікніки, практично щодня на травмпункт звертаються пацієнти з укусами кліща. А також після прогулянок із собаками, у дворі. Вони не сидять на високих деревах, а знаходяться у кустарниках, у траві.

Кліщ сидить і чекає досить довго. Але коли він уже стрибає на одяг, то свого шансу вже не проґавить, пробереться туди, де не спаде на думку, що туди можна залізти.

Як відбувається укус кліща?

Коли кліщ кусає людину, це завжди відбувається безболісно. При цьому він вприскує трохи місцевого анестетику, тому його укус людина не відчуває.

Дуже часто на травмпункт звертаються люди зі словами, що ми прямо відчули укус, а потім побачили щось чорне та змахнули його. Це 100% не кліщ. Його укус не відчувається.

Кліщ при укусі вкручується за годинниковою стрілкою. Повністю під шкіру він не залазить, йому треба дихати. Тому його голова знаходиться під шкірою, решта зверху.

Що робити, якщо виявили на тілі кліща?

Коли ви самостійно намагаєтеся залити його олією, видалити шприцем або за допомогою нитки, то в цей час кліщ, як будь-яке живе створіння, відчуває загибель. Як раз в цей момент він виприскує всі ті мікроби, які у нього є, під шкіру людини. Тим самим збільшуючи можливість зараження хворобою Лайма. Тому треба приїхати до травмпункту, щоб його видалив лікар без залишку.

Якщо ви намагаєтеся спочатку самостійно його видалити, то лікарю потім досить важко витягти залишок голови кліща. Можливий навіть варіант іссічення м'яких тканин з накладенням швів, якщо спочатку не вдалося видалити кліща без залишку.

Що далі робити із кліщем?

Після вилучення ми поміщаємо його в баночку з мокрою ганчірочкою, закриваємо. Зберігати її необхідно в темному місці, без доступу сонця. Пацієнт отримує від нас напрямок та самостійно везе його до криворізької санітарно-епідеміологічної станції на Міжпланетній, 2 для експертної оцінки.

В основному вони дають висновок може або не може бути даний тип кліща переносником бореліозу. Без їх висновку не можна стверджувати, що він у жодному разі переносник.

Які подальші дії після видалення кліща?

Завдання травматолога видалити кліща без залишку. Надалі пацієнт повинен звернутися до сімейного лікаря, повідомити про його укус.

Як людині убезпечити себе від кліщів?

Одягніть одяг з довгими рукавами, щільно прилеглими до зап'ястя. Взуття має закривати тил стопи та кісточку, даючи можливість заправити в неї одяг. Обов'язково одягніть одяг із капюшоном.

Редакція також радить після прогулянок оглядати себе, аби виявити небезпеку.

Якщо ви прочитали цю новину, то пропонуємо пройти невелике опитування, результати якого допоможуть редакції та сайту «Перший Криворізький» стати краще для вас.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"

Посилання скопійовано в буфер обміну