Україна у вогні: як впливають масові лісові пожежі на довкілля

Україна у вогні: як впливають масові лісові пожежі на довкілля

Фото: Перший Криворізький

Пожежі, забруднення річок та ґрунтів, вибухи та спричинені ними руйнування та кислотні дощі – все це порушує екосистеми.

Відповідно даним Робочої групи з вивчення екологічних наслідків війни в Україні (UWEC) сьогодні загальний обсяг територій, що вигоріли в Україні в результаті війни, перевищив 100 000 гектарів. Значну частину становлять ліси, частина яких – у зоні відчуження ЧАЕС.

Раніше редакція “Першого Криворізького” писала, що загальна оцінка завданої шкоди довкіллю вже перевищує 1,9 трильйона гривень або понад 52 мільярди доларів.

Український еколог Олексій Василюк, який є експертом UWEC, стверджує, що до початку повномасштабної війни кліматичні умови багато в чому пом’якшувалися завдяки створеним у минулому штучним лісовим масивам та лісосмугам, які формували мікроклімат.

Особливо спричинене вторгненням порушення екосистем торкнулося мешканців степової зони України, найбільше охопленої військовими діями.


На карті можна побачити локалізацію пожеж станом на 4 травня 2023 року

Які території України найбільше постраждали


Зазначимо, що за даними онлайн-мапи DeepState загальна площа окупованих територій України становить близько 110 тисяч квадратних кілометрів, що відповідає 18% площі нашої держави. Крім цього, за словами головнокомандувача Валерія Залужного, 40 тисяч км2 українських земель було звільнено протягом 2022 року. Таким чином, загальна площа потенційно постраждалих територій може перевищити 25%.


Вплив війни на наші екосистеми великий та багатогранний. А чи не на найбільш масштабним та очевидним впливом є поширення ландшафтних пожеж, спричинених вибухами боєприпасів за відносно сухої погоди. Зокрема з 24 лютого 2022 року, згоріли тисячі гектарів лісу в національних природних парках «Кремінські ліси», «Святі гори», «Білобережжя Святослава», Чорнобильському біосферному заповіднику.




Лісові пожежі на Кінбурнській косі у вересні 2022 року


Який вплив масових пожеж


Основні фактори негативного впливу таких пожеж є спільними для різних екосистем:

  • загибель величезної кількості особин різних видів фауни та флори;
  • забруднення атмосферного повітря сполуками сірки, азоту, незгорілими вуглеводнями, накопиченими у біомасі важкими металами тощо;
  • викиди великих обсягів двоокису вуглецю (СО2).

Сьогодні в екоспільноті ведуться активно обговорення щодо відновлення так званого зеленого фонду України, але терміни відновлення до попереднього стану залежать не лише від інтенсивності самої пожежі, але також сильно відрізняються для різних екосистем.

«Так, наприклад, повне відновлення старого дубового чи соснового лісу після верхової пожежі займе більше сотні років, а тривалість такого відновлення буде дорівнювати віку найстаріших загиблих дерев. У випадку низової пожежі значна шкода завдається трав’яному та чагарниковому ярусам. При цьому основний ярус дерев має високі шанси вижити, або відмерти лише частково, а тому відновлення лісової екосистеми буде тривати від кількох років до кількох десятиліть», — пише Богдан Кученко, фахівець відділу клімату Екодії.

Що потрібно зробити для збереження та відновлення наших екосистем


Посилання скопійовано в буфер обміну