Головні новини тижня: ракетний удар по Дніпру

Головні новини тижня: ракетний удар по Дніпру

Фото: Перший Криворізький

Редакція «Першого Криворізького» зібрала головні новини з 24 по 30 квітня.

Новини Кривого Рогу

27 квітня, на сесії Криворізької районної ради ухвалили рішення щодо виділення коштів 129 бригаді територіальної оборони. На її матеріально-технічне забезпечення спрямують 2,7 мільйони гривень.

Загалом депутати виділили 2,8 мільйони гривень на виконання заходів Програми територіальної оборони, забезпечення відсічі збройної агресії Російської Федерації проти України та забезпечення національної безпеки на території Криворізького району на 2022-2023 роки.

Ще 100 тисяч гривень спрямують на матеріально-технічне забезпечення Криворізького районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

46-річній Олені Основі із Кривого Рогу потрібна допомога, щоб подолати захворювання лівої молочної залози (рак).

Щоб розпочати лікування, родині треба зібрати 70 тисяч гривень.

Олена — мати загиблого Героя, який загинув під час бою на Маріупольському напрямку, у місті Вугледар 7 березня 2022 року.

Реквізити для допомоги:

Номер рахунку: UA843052990000026203744727041

Карта Приватбанк: 5168 7456 0933 1506

Отримувач: Основа Олександр Йосипович (чоловік)

28 квітня, у кількох районах Кривого Рогу інспектори Укртрансбезпеки провели перевірку маршрутних перевізників на дотримання вимог чинного законодавства та виявили кількох порушників.

По результатам перевірки інспектори склали 3 матеріали, кожен з яких передбачає санкцію у розмірі 1000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян — 17 тисяч гривень.

Інспектори Укртрансбезпеки закликають перевізників вести діяльність добросовісно, та, в першу чергу, враховувати безпеку пасажирів.

29 квітня, криворіжці та гості міста висадили дерева та кущі у парку Мершавцева.

Благодійний фонд “Громадська ініціатива мешканців Кривбасу” організував традиційну весняну висадку дерев у парку Мершавцева.

Криворіжці висадили дві алеї. На одній посадили 34 кущі дейції, цей деревовидний кущ радуватиме відвідувачів парку біло-рожевими квітами. На іншій — 15 кипарисів.



Через річку Інгулець у Кривому Розі відновили один з мостів, який зруйнувала течія після обстрілу російської армії криворізької дамби.

Після статті на «Першому Криворізькому» почалися ремонтні роботи по відновленню цих мостів. Місцеві мешканці розповіли журналістиці нашого сайту, що комунальне підприємство «Кривбасводоканал» вже відновило два мости.

Також є інформація, що вони планують відновити ще один міст. Редакція нашого сайту продовжує слідкувати за розвитком подій.

Студентка Криворізького державного педагогічного університету отримуватиме стипендію Кабінету Міністрів України. Загалом на Дніпропетровщині за успіхи у навчанні та науковій діяльності відзначили дев’ять студентів та одну аспірантку, серед яких і криворожанка Анастасія.

Дівчина – випускниця фізико-математичного факультету. Вона неодноразово долучалася до конкурсів студентських робіт.

Студенти-магістранти отримуватимуть 4 тисяч гривень протягом семестру. Аспіранти – 8,5 тисяч гривень упродовж усього навчального року. Загалом стипендії призначили 76 студентам та 15 аспірантам з усієї країни.

Війна Росії проти України

28 квітня, російська армія завдала ракетний удар по Дніпру, у місті зруйнований приватний будинок. Загинули 2-річна дівчинка та 31-річна жінка. Четверо людей постраждали.

58-річного чоловіка та 57-річну жінку у стані середньої тяжкості доправили до лікарні. 31-річний чоловік лікуватимуться амбулаторно.

Одна з постраждалих від вибуху 70-річна жінка, у якої контузія середнього ступеню.

Читайте також: Ракетний удар по Дніпру: свідок злочину РФ розповів про загибель рідних

Одна з ракет поцілила в ангар з будівельними матеріалами, внаслідок чого виникла пожежа на площі 400 квадратних метрів.

Співробітники Служби порятунку витягли з-під завалів жінку, яку госпіталізували до лікарні. Від ДСНС залучили 34 чоловіка особового складу та 7 одиниць техніки.



На сайті Президента України опублікована петиція про надання звання Героя України загиблому захиснику з Кривого Рогу Василю Самилову.

Під час виконання бойового завдання, в умовах безпосереднього зіткнення з противником, зміг вивести поранених бійців, а під час інтенсивного обстрілу прикрив своїм тілом командира 236 батальйону 129 бригади ТрО і спас йому життя.

Герою був 41 рік, у нього залишилися дружина з дітьми, батьки, брат.

Мешканці Кривого Рогу можуть допомогти волонтерам придбати квадрокоптер для бійців, що стоять на захисті України на Донецькому напрямку.

Необхідна сума збору — 155 500 гривень.

Реквізити:

Посилання на банку

Номер картки банки — 5375 4112 0553 7389

26 квітня відбувся черговий обмін полоненими між Україною та Росією. Вдалося повернути 44 людини, серед яких двоє цивільних.

Серед них — 36 рядових та сержантів і 6 офіцерів. Це військові, прикордонники, нацгвардійці, моряки.

Нагадаємо, що 16 квітня Україна і РФ провели обмін полоненими. Додому повернулися ще 130 українців.

Минулого тижня криворіжці дізналися про загибель дванадцяти військових з Кривого Рогу та Криворізького району. Про сміливих Героїв можна прочитати за посиланням.

Суспільство

Відтепер українці можуть отримати витяг про несудимість у застосунку Дія. Ця послуга повністю автоматизована. Інформація автоматично підтягуватиметься, якщо дані людини є в реєстрах.

Через 5 хвилин після отримання витягу надійде пуш-сповіщення. Зможете оцінити якість послуги. Необхідно оновити Дію до останньої версії.

Кабінет міністрів ухвалив рішення продовжити дію чинних тарифів на електроенергію для населення ще на місяць – до 31 травня.

Кабмін продовжив дію фіксованої ціни на електроенергію для побутових споживачів до кінця нового місяця. Наразі в Україні діє подвійний тариф на електроенергію: 1,44 грн/кВт при споживанні до 250 кВт на місяць та 1,68 грн/кВт-год за весь обсяг при споживанні понад 250 кВт на місяць.

Газопостачальна компанія "Нафтогаз України" продовжила дію тарифного плану "Фіксований" ще на рік, його ціна й надалі складатиме 7,96 грн за куб. м (з ПДВ).

"Ціна на газ для побутових клієнтів залишається незмінною. Це рішення було прийнято з урахуванням воєнного стану та економічної ситуації в Україні. Попри всю складність ситуації ми продовжимо тримати ціну палива для наших громадян на довоєнному рівні", – зазначив очільник Групи Нафтогаз Олексій Чернишов.

Здоров’я

Уряд продовжив режим надзвичайної ситуації та карантин по всій території України до 30 червня. Зазначається, що рівень вакцинації в Україні залишається недостатнім для формування колективного імунітету до COVID-19.

Станом на 16 квітня від початку вакцинальної кампанії проведено понад 35,3 мільйона щеплень. Одну дозу щеплення отримали 16 327 904 людини, дві дози – 15 477 258, отримали першу бустерну дозу – 3 171 471 людина, другу бустерну дозу – 296 892 людини.

У відомстві відмітили, що збільшення кількості нових випадків на COVID-19 в Україні можна буде очікувати вже цієї весни.

Мешканці Дніпропетровщини мають можливість отримувати медикаменти за урядовою програмою «Доступні ліки». У 2023 роців регіоні вже виписали понад 464 тисячі рецептів. По майже 384 тисячам рецептів аптеки вже видали медикаменти.

На сьогодні урядова програма охоплює 405 лікарських засобів та ще 72 препарати інсуліну і 9 комбінованих. Повний перелік – за посиланням.

У списку препарати для лікування серцево-судинних хвороб, цукрового та нецукрового діабету, розладів психіки та поведінки, епілепсії, бронхіальної астми. А ще – для профілактики інфаркту та інсульту. У переліку й ліки для пацієнтів з хронічним обструктивним захворюванням легень та хворобою Паркінсона.

Докладно, як скористатися програмою «Доступні ліки»тут.

На Дніпропетровщині у наявності понад 200 тисяч доз вакцин для імунізації дітей та дорослих за Національним календарем. Вони – від десяти небезпечних інфекцій. Це 100% від потреби. Щепитися можна безкоштовно.

Щоб вакцинуватися слід звернутися до сімейного лікаря. Додаткові лабораторні дослідження перед імунізацією не потрібні.

На Дніпропетровщині також достатньо вакцини від COVID-19. У наявності майже 230 тисяч доз. Це Comirnaty від Pfizer/BioNTech, педіатрична вакцина Comirnaty, Janssen від Johnson&Johnson та CoronaVac.

У Кривому Розі на базі Міжобласного центру медичної генетики і пренатальної діагностики імені П. М. Веропотвеляна розпочав роботу центр неонатального скринінгу новонароджених.

З жовтня минулого року в Україні проводиться розширений неонатальний скринінг новонароджених — комплексне обстеження на 21 захворювання з метою своєчасного виявлення рідкісних (орфанних) генетичних захворювань.

Послуга розширеного неонатального скринінгу доступна в пологових стаціонарах, перинатальних центрах та дитячих лікарнях з неонатологічними відділеннями.

Як проходить дослідження читайте за посиланням.

Економіка

З початку 2023 року платники Дніпропетровщини перерахували до державних цільових фондів понад 7 мільярдів гривень єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Про це повідомляє Головне управління Держаної податкової служби України у Дніпропетровській області.

Сума надходжень ЄСВ у порівнянні з минулорічним показником збільшилась на понад 1,9 мільярди гривень, або майже на 37 %.

Матеріали “Першого Криворізького”

Що не так із положенням про перейменування, яке розробляють чиновники у Кривому Розі

Рідних і близьких загиблих на війні криворіжців запрошують до створення меморіалу

Як проходить навчання у ліцеї, що працює офлайн у Криворізькому районі

Бізнес під час війни: як криворізькі бізнесмени перепрофілювали виробництво, щоб допомогти обороні

Сезон фонтанів у Кривому Розі: скільки це коштуватиме бюджету

Що зміниться для криворіжців з 1 травня

Посилання скопійовано в буфер обміну