Конференція «Безбар’єрна Україна»: які питання порушили люди з інвалідністю в Кривому Розі

Конференція «Безбар’єрна Україна»: які питання порушили люди з інвалідністю в Кривому Розі

Фото: Перший Криворізький

У Кривому Розі відбулася конференція «Безбар’єрна Україна», на якій презентували «Довідник безбар’єрності». На заході люди з інвалідністю озвучили проблеми, з якими вони стикаються у нашому місті.

Про це повідомила журналістка «Першого Криворізького» з місця події.

«Довідник безбар’єрності» – це гід з коректного спілкування, у якому зафіксовані нові норми безбар’єрної мови. Це унікальне мультиформатне видання зі шрифтом Брайля, рельєфними зображеннями, QR-кодами на переклад українською жестовою мовою.

На заході зібралися представники влади та громадських організацій, які займаються проблемами людей з інвалідністю, а також темою доступності для них різних сфер життя та громадських просторів.

«Всі ми розуміємо, що безбар’єрність – це філософія рівних можливостей. До початку повномасштабного вторгнення (РФ в Україну – ред.) в 15 громадах Криворізького району проводилась робота в цьому напрямку. Але війна внесла корективи. Ми й надалі будемо створювати безбар’єрний простір. В рамках відновлення України керівник Криворізької районної військової адміністрації підписав декларацію про стратегію розвитку Криворізького району в плані будування безбар’єрного простору», — повідомив заступник голови Криворізької РВА Сергій Прохода. В документі йдеться про доступну для людей з інвалідністю інфраструктуру. Зокрема, пандуси, підйомники, світлофори зі звуковим сповіщенням, тактильну плитку й вказівники шрифтом Брайля тощо.

Під час конференції своє проблемне питання порушила криворожанка з вадами слуху, якій допомагала сурдоперекладачка, що була присутня на конференції.

Жінка зазначила, що на місцевому криворізькому телебаченні постійно нема сурдоперекладача. Для людей з вадами слуху це великий бар’єр для нормального соціального життя.

Представниця Департаменту соціальної політики виконкому міськради Кривого Рогу Яся Смірнова пообіцяла донести цю та інші пропозиції до управління культури та керівництва міських та інших мас-медіа, які публічно інформують населення щодо новин у Кривому Розі та за його межами.

Інша містянка з вадами зору озвучила проблему щодо необхідності звукового оповіщення номерів маршрутів руху комунального транспорту на зупинках.

«У комунальному транспорті немає зовнішньої озвучки, тобто динаміки, через які мають транслюватися номер маршруту, за яким слідує цей транспорт. В інших містах країни це вже давно впроваджено. Мені доводиться це питати у людей на зупинці», — зазначила дівчина.


Криворожанка описала й ситуацію щодо динаміків, які встановлені всередині транспорту.

«Вони або не працюють, або функціонують некоректно. Траплялося неодноразово, що я виходила не на тій зупинці, тому що некоректно озвучили назву зупинки через динамік. А ще водії максимально прикручують звук, що не чутно навіть коли впритул знаходишся біля динаміків. Неодноразово підходила та просила налаштувати гучність, на що отримувала тільки хамські відповіді», — розповіла містянка.

Представниця відділу транспорту і зв’язку виконкому міськради Кривого Рогу Юлія Головіна пообіцяла передати це питання до КП «Міський тролейбус».

Також попросила повідомляти на гарячу лінію 1520 номер маршруту, де саме не працює оповіщення, а також випадки некоректної поведінки водіїв, якщо такі ситуації виникають.

«Щодо зовнішньої озвучки – у нас такого дійсно немає, я так розумію, що потрібно буде закупати додаткові динаміки. Я передам це своєму керівництву. Це дійсно важливе прохання», — додала Юлія Головіна.

Свою думку щодо конференції «Безбар’єрна Україна» висловив депутат Тернівської райради, активіст, волонтер та голова ГО «Рух без меж» Юрій Понькін.

«У Кривому Розі презентували «Довідник безбар'єрності». Круто! І що тепер? А нічого. Як лупали скелю силами громадських організацій та кількох притомних людей в ОМС (органах місцевого самоврядування, — авт.), так і розіб'ємо лоби об криворізький застій. Бо що? Бо всі ці ваші довідники/стратегії припадатимуть пилом у бібліотеці, куди і поїхав єдиний примірник. Чому? Бо Розпорядження КМУ № 372-р "... з реалізації Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 р." говорить: Рекомендувати органам місцевого самоврядування забезпечити виконання плану заходів у межах своїх повноважень», — відреагував Юрій на своїй сторінці в соцмережі.

Такі конференції з безбар’єрності пройдуть в усіх регіонах України. Першими вже стали Дніпропетровська, Житомирська та Київська області.

Один примірник організатори конференції передали у центральну бібліотеку - там мешканці можуть ознайомитися з "Довідником безбар’єрності" в робочі години закладу.

Якщо ви прочитали цю новину, то пропонуємо пройти невелике опитування, результати якого допоможуть редакції та сайту «Перший Криворізький» стати краще для вас.


Посилання скопійовано в буфер обміну