Найважче — боротьба з ворожим РЕБом, — командир аеророзвідки про службу у криворізькій бригаді

Найважче — боротьба з ворожим РЕБом, — командир аеророзвідки про службу у криворізькій бригаді

Фото: Перший Криворізький

Тайпан — це маленька змійка, але її укус — смертельно небезпечний. Саме такий позивний має командир аеророзвідки стрілецького батальйону 17-танкової бригади.

В'ячеслав родом із Києва. У 2014 році він планував йти в армію, але його дружина завагітніла і пара вирішила почекати. Незабаром у подружжя народилася друга дитина. Коли почалося повномасштабне вторгнення, дітям вже виповнилось сім і вісім років. В'ячеслав зрозумів, що зараз вже може залишити їх разом з дружиною і йти захищати Батьківщину.

Він добровільно встав на захист країни на Закарпатті, де охороняв об'єкти інфраструктури. Згодом чоловік перевівся у криворізьку бригаду, щоб виконувати завдання у зоні бойових дій.

На службі «Тайпан» уже рік, зараз він керує аеророзвідкою стрілецького батальйону. В'ячеслав керує десятьма людьми, за час служби він і його підлеглі відзняли 75 терабайтів інформації про ворога.

Найважче — це робота з ворожим РЕБом (війська радіоелектронної боротьби, — авт.). Він у них прям хороший, — каже «Тайпан». З ним треба дійсно навчатись працювати. А найцікавіше — це постійний пошук чогось нового на моєму напрямку роботи, можливість разом з інженерами придумати те, чого ще немає. Наприклад, зараз ми ось працюємо над "дальнольотом", який летить на 7 кілометрів в один бік, скидає щось велике (що, не скажу) і повертається назад. Допрацюємо, і через місяць модель стане на позаштатне озброєння.

В'ячеслав 13 років життя організовував весілля. Зараз, каже, організовує похорони — росіян. «Тайпан» зі своїм батальйоном встиг побувати на напрямках Херсону і Соледару.



Ми збираємо розвіддані й оброблюємо їх, — каже В'ячеслав. — Мої обов'язки — командування ударною частиною аеророзвідки: скиди, FPV (скорочена назва системи управління польотами від «першої особи», - авт.).


Найтяжчим і водночас найяскравішим для Тайпана був день, коли загинув товариш. У цей день «Тайпан» і два розвідники «розносили» противника, який знаходився за пів кілометра від них.

Читайте історії інших свідків війни у спецпроєкті «Свідки війни»



Цей матеріал опубліковано за підтримки Європейського фонду за демократію (EED). Його зміст не обов’язково відображає офіційну позицію EED. Інформація чи погляди, висловлені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю його авторів

Відео: Даніїл Токмаков

Редактор: Софія Скиба

Посилання скопійовано в буфер обміну