Знищена «Мрія»: ексдиректору «Антонов» повідомили про підозру

Знищена «Мрія»: ексдиректору «Антонов» повідомили про підозру

Фото: Нацполіція України

Колишньому генеральному директору державного підприємства «Антонов» повідомили підозру у службовій недбалості. Ексдиректор не забезпечив збереження літака: під час повітряної атаки російських військ на аеропорт у селищі Гостомель «Мрія» згоріла.

Про це йдеться на сайті Нацполіції України.

Через службову недбалість посадовця російські окупанти знищили найбільший у світі літак АН-225. Сума завданих державі збитків становить понад 8,4 мільярда гривень.

Правоохоронці встановили, що експосадовець, попри застереження державних органів та достеменно знаючи про припинення страхового покриття на це повітряне судно, не забезпечив передислокацію літака в безпечне місце. У результаті в перші дні повномасштабного вторгнення росії на територію України ворожі снаряди країни-аргесора знищили літак.

Поліцейські опитали понад 50 свідків, вилучили документи, пов’язані з господарською діяльністю ДП «Антонов», у тому числі технічну документацію літака. Провели комісійну судову пожежно-технічну, судову вибухотехнічну експертизи та судову транспортно-товарознавчу, яка тривала понад пів року, адже аналогічних літаків у світі не існує.

Літак АН-225 «Мрія» напередодні військового вторгнення росії в Україну був технічно справний, на аеродромі зберігалася достатня кількість авіапального для виконання рейсу, екіпаж був готовий до вильоту. Усе це вказує на те, що були всі можливості для евакуації повітряного судна в аеропорт у місті Лейпциг (Німеччина). Утім колишній генеральний директор ДП «Антонов» не віддав відповідного наказу та проігнорував доповіді та пропозиції підлеглих.

У результаті такої службової недбалості ексочільника держпідприємства державі завдано збитків - понад 8,4 мільярда гривень.

Слідчі повідомили фігуранту про підозру у вчиненні злочину, передбаченого частина 2 статті 367 (Службова недбалість) Кримінального кодексу України.

Окрім того, слідчі перевіряють інформацію щодо можливості евакуації ще шести літаків, у тому числі Ан-124 «Руслан», які тоді перебували на території аеропорту.



Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"

Посилання скопійовано в буфер обміну