Великдень у 2023 році: коли святкуватимуть православні, католики та греко-католики

Великдень у 2023 році: коли святкуватимуть православні, католики та греко-католики

Фото: Pixabay

У 2023 році католики святкуватимуть Великдень 9 квітня, православні та греко-католики – на тиждень пізніше, 16 квітня.

Традиційно католицька та православна церкви для обчислення дати святкування Великодня користуються різними календарями. Римо-католики орієнтуються на григоріанський календар, а православні та греко-католики – на юліанський. Тож і святкуватимуть Великдень віряни будуть у різні дні.

Різними будуть і межі постів: у християн західного обряду піст триває з 20 лютого по 8 квітня, а у християн східного обряду – з 27 лютого по 15 квітня.

Григоріанський календар є новішим та був затверджений ще у 1582 році Папою Римським Григорієм XIII. Календар вважається зручнішим, оскільки більш точно передає тривалість року. Натомість юліанський календар запровадили ще за часів правління римського полководця Юлія Цезаря. Тому сьогодні він є давнішим варіантом літочислення.

Додамо, що цього року українська греко-католицька церква вирішила перейти на григоріанський календар. Однак офіційний перехід відбудеться 1 вересня. Тому Великдень у 2023 році греко-католики святкуватимуть за старим стилем.

Підготовка до свята починається за сім днів до Великодня. У цей період наші предки пекли паски, фарбували крашанки та виготовляли писанки. Також у цей тиждень варто дотримуватися найсуворішого посту.

Найважливіші дні до свята: Чистий Четвер 2023 – 13 квітня і Страсна п’ятниця 2023 – 14 квітня.

Із вечора суботи заведено проводити Великодню службу. Після опівночі в храмах і церквах проходить урочисте богослужіння – Великодня заутреня. Освятити паски та крашанки, м’ясні продукти потрібно до сходу сонця.

Крім того, варто святити сіль, вона символізує достаток і міцне здоров’я.

Після богослужіння родина збирається разом за одним столом. Починати святковий сніданок заведено з яєць. У народі люди часто б’ються крашанками.

Раніше, люди вірили, що після освячення великодніх страв, потрібно роздати милостиню нужденним. За прикметами, це допоможе привернути в дім достаток і добробут.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"

Посилання скопійовано в буфер обміну