Як зареєструвати дитину, народжену за межами України

Як зареєструвати дитину, народжену за межами України

Фото: Перший Криворізький

З початку повномасштабного військового вторгнення росії в Україну чимала кількість українських дітей народились за кордоном. Тому питання реєстрації народження малюків за межами країни вкрай актуально.

Роз’яснення надає Центр “Віза”.

Державну реєстрацію народження дитини, проводять дипломатичні представництва і консульські установи України. Реєстрація провадиться консулом за заявою, з одночасним визначенням походження дитини та присвоєнням прізвища, імені та по батькові, без стягнення консульського збору.

Заяву про реєстрацію народження дитини батьки зобов’язані подати не пізніше одного місяця з дня народження дитини.

Дитина, батьки або один з батьків якої на момент її народження були громадянами України, є громадянином України. Місце народження дитини в цьому випадку не впливає на можливість набуття нею громадянства України: дитина набуває громадянство України незалежно від того, народилася вона на території України чи за її межами.

У разі коли народження дитини зареєстроване у державних установах іншої країни, додаткова або повторна реєстрація акту народження в державному органі на території України не провадиться, а свідоцтво про народження дитини, видане компетентними органами іноземної держави, за умови належного засвідчення (апостиль/консульська легалізація або на підставі діючого договору про правову допомогу) є дійсним на території України.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"

Посилання скопійовано в буфер обміну