Загроза ядерній та радіаційній безпеці та атака промислових об’єктів: куди за тиждень поцілила російська армія

Загроза ядерній та радіаційній безпеці та атака промислових об’єктів: куди за тиждень поцілила російська армія

Фото: Перший Криворізький

Російська армія з початку повномасштабної війни вдарила по Україні вже майже 5 тисяч ракетних ударів. А за попередніми підрахунками, шкода довкіллю сягає майже 2 трильйонів гривень.

На офіційному сайті Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України опублікували дайджест ключових наслідків російської агресії для українського довкілля за 9-15 березня.

Загрози ядерній та радіаційній безпеці


9 березня російських ракетних обстрілів відключилась остання лінія зв’язку окупованої Запорізької АЕС з українською енергосистемою. Станція була знеструмлена і вшосте за час окупації перейшла в режим блекауту. Для живлення ЗАЕС увімкнулись 18 резервних дизель-генераторів. За пів доби живлення станції з української енергосистеми було відновлено.

«На ЗАЕС відбувається несанкціонована зміна проєктного стану ядерних установок. Окупанти незаконно втручаються в роботу систем теплопостачання та електропостачання і будують невідомі споруди біля резервної електростанції блока №6.

Енергодар, де розташована атомна станція, був одним із перших міст, яке росіяни окупували у 2022. Нині окупанти перетворюють АЕС на військову базу, прикриваючись найбільшим ядерним об'єктом у Європі. Вони тримають у заручниках тисячі працівників станції, забороняючи їм виїзд з міста та змушуючи підписувати контракти з «Росатомом». За словами атомників, які лишаються в окупації, наразі росіяни укріплюють свої позиції на станції та продовжують мінувати територію навколо», — сказав голова Державної інспекції ядерного регулювання України Олег Коріков.

Сьогодні станція не виробляє електроенергію, а тільки споживає її з української енергосистеми – близько 100 МВт на власні потреби. Через простій ЗАЕС та зупинку всіх її енергоблоків відбувається поступова деградація систем і обладнання, оскільки порушений необхідний температурний режим їхньої роботи, а блоки перебувають у неробочому стані.

Обстріли інфраструктури та промисловості України


9 березня російські війська випустили 81 ракету по об‘єктах критичної інфраструктури України:

  • у Золочівському районі Львівської області російська ракета впала у житловій зоні, 5 людей загинули;
  • у Києві ракета пошкодила об’єкт критичної інфраструктури,
  • по Харкову та області ворог завдав близько 15 ударів, під прицілом окупантів були об‘єкти критичної інфраструктури;
  • у Дніпровському, Павлоградському, Криворізькому та Нікопольському районах Дніпропетровської області пошкоджені енергетична інфраструктура та промислові підприємства;
  • в Житомирській області пошкоджено один з об'єктів енергетичної інфраструктури. Після обстрілів майже 150 тисяч абонентів були знеструмлені;
  • в Івано-Франківській області пошкоджено об'єкт енергетичної інфраструктури;
  • один з об'єктів критичної інфраструктури в Запорізькій області обстріляно 5 ракетами;
  • в Одеській області пошкоджено об’єкт енергетичної інфраструктури.
У ніч на 10 березня окупанти били ракетами та важкою артилерією по Нікопольському району Дніпропетровської області. Пошкоджено підприємства та будинки. Через приліт по енергетичному об'єкту в Покровській громаді виникла пожежа.

11 березня російські ракети пошкодили об'єкт життєзабезпечення у Запоріжжі. Через обстріли в одному із районів сталося загоряння.

12 березня країна-терорист завдавала артилерійських обстрілів по Очакову Миколаївської області.

13 березня російська армія:

? обстріляли населений пункт Куцурубської громади Миколаївського району, загинуло 2 людей, поранено 7-річну дитину;
? 93 рази атакували Херсонщину, випустивши 412 снарядів.

14 березня росіяни:

  • пошкодили шість багатоповерхівок ракетним ударом по центру Краматорська Донецької області.
  • вдарили по Нікополю на Дніпропетровщині, пошкоджені промислове підприємство та приватний будинок
15 березня окупанти:

  • завдали ракетного удару по центру Харкова, пошкодивши цивільну інфраструктуру;
  • вдарили по Марганцю, що на Дніпропетровщині. Пошкоджені 7 багатоповерхових та 4 приватні будинки, господарська споруда.

Зазначимо, що масштабні пожежі на інфраструктурних та промислових об’єктах призводять до отруєння повітря особливо небезпечними речовинами. Забруднюючі речовини можуть переноситися вітрами на великі відстані.

Посилання скопійовано в буфер обміну