На Дніпропетровщині лелеки повертаються в гнізда

На Дніпропетровщині лелеки повертаються в гнізда

Фото: ДТЕК

На Дніпропетровщину повертаються лелеки. Птахи оселяються в гніздах на спеціальних захисних платформах, які протягом останніх 11 років встановлювали енергетики на електроопорах. Це допомогло гніздам вціліти і запобігати відключенню світла через їх обрушення на електродроти.

Про це повідомляє пресова служба ДТЕК Дніпровські електромережі.

У 2023 році всі зусилля енергетиків продовжують бути зосереджені на відновленні електропостачання після бойових дій. Проте, фахівці дбають і про захист птахів. У березні ще одне гніздо укріпили у Синельниківському районі.

Цього року через теплу зиму лелеки раніше повертаються в Україну. Чекає на повернення птахів і родина Таїсії Бугайової з села Дебальцеве. Навесні минулого року бузьки оселилися на опорі поблизу їхнього будинку.

«Завдяки такій близькості, нам вдалося побачити на власні очі як лелеки вигодовують пташеня, приносять йому їжу. А воду ллють прямо з дзьобика як з краника на дитину, так і напоюють, і купають. Це було дуже цікаво і ми звикли до них. Та й вони нас в кінці літа вже не боялися, гуляли вільно по городу», - розповіла Таїсія.

Лелеки доволі часто облаштовують гнізда на електроопорах поблизу будинків людей. Але таке сусідство є небезпечним для птахів й нерідко шкодить електромережам.

В цілому за 11 останніх років енергетики ДТЕК встановили по області вже 200 безпечних платформ для лелек, а також близько 40 штучних гніздівель для хижих птахів – сов-сплюшок та сокола-чеглока. Крім того, було встановлено понад 700 спеціальних птахозахисних маркерів та кожухів на електролініях, щоб убезпечити птахів від ураження струмом.

Через війну компанія змушена реалізовувати такі проєкти у менших масштабах. Але щойно війна закінчиться, компанія планує поновити їх реалізацію в повному обсязі.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до telegram-каналу "Першого Криворізького"

Посилання скопійовано в буфер обміну