Держекоінспекція підрахувала збитки довкіллю, завдані російською армією

Держекоінспекція підрахувала збитки довкіллю, завдані російською армією

Фото: Перший Криворізький

Повномасштабна війна російської армії проти українського народу продовжується, тому з кожним днем дії ворога завдають величезних збитків довкіллю та екології. Державна екологічна інспекція озвучила оновленні дані щодо загальної суми збитків, зараз вона сягає 52 мільярди доларів.

Виконуючий обов'язки голови Державної екологічної інспекції України Ігор Зубович говорить, що загальну суми збитків спеціалісти інспекції розрахували з урахування шкоди земельним, водним ресурсам та атмосферному повітрю. Найбільших збитків довкіллю завдано у Донецькій, Луганській, Харківській та Херсонській областях. Але частина цих територій досі окупована, тому оцінити реальні масштаби збитків усе ще неможливо.

«...В Україні понад 20 тисяч промислових об’єктів і 3 тисячі складів, на яких зберігаються високотоксичні відходи. І часто саме вони стають мішенню для росіян, тому вплив на довкілля буде суттєвим. Вплив уже значний, проте поки що відсутні конкретні дані через неможливість доступу на окуповані території, де тривають бойові дії…», — говорить Ігор Зубович.
Читайте також: Що буде з українськими ґрунтами після війни


Тобто можна говорити, що суми збитків, розраховані Держекоінспекцією, приблизні, а про точні суми можна буде говорити лише після закінчення війни. Але розслідування воєнних злочинів, якими Росія спричинила шкоду навколишньому середовищу, вже розпочаті. Заступниця Генерального прокурора України Вікторія Литвинова говорить, що сьогодні прокурори екологічних прокуратур долучені до розслідування 104 воєнних злочинів, якими спричинено шкоду навколишньому середовищу, 11 з яких розслідуються за фактом екоциду. Мова йде про напади на нафтобази, об’єкти атомної енергетики, гідротехнічні споруди.


Щоб дізнаватись новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до telegram-каналу "Першого Криворізького"


Посилання скопійовано в буфер обміну