Українські медики отримали 10 тисяч доз вакцини проти віспи мавп

Українські медики отримали 10 тисяч доз вакцини проти віспи мавп

Фото: Перший Криворізький

Управління Європейської комісії з питань готовності та реагування на надзвичайні ситуації у сфері охорони здоров?я передало Україні 10 000 доз вакцини Jynneos проти віспи мавп.

Про це повідомляє Міністерство охорони Здоров’я України.

Вакцинацію людей, які належать до груп ризику, здійснюватимуть безоплатно.

Jynneos — це жива вакцина проти натуральної віспи та віспи мавп, призначена для людей віком від 18 років. Повний курс вакцинації проти віспи мавп складається із двох доз з інтервалом у 28 днів.

Людям, які раніше отримали вакцину проти натуральної віспи, потрібно вакцинуватися лише, якщо з часу щеплення минуло більше ніж 10 років.

Віспа мавп — інфекційне захворювання, яке за симптомами дуже схоже на натуральну віспу.

Передається через будь-який тісний фізичний контакт із висипом на тілі інфікованої людини, через кашель або чхання, торкання одягу, постільної білизни, рушників, якими користувався хворий.

Захворювання у більшості випадків протікає значно легше, ніж натуральна віспа. Проте іноді воно все ж таки може призвести до летальних випадків.

До 2022 року віспу мавп фіксували переважно в країнах Центральної та Західної Африки, наразі більше нових випадків у Південній та Північній Америці, є випадки захворювання в Європі.

В Україні вже теж є випадки захворювання на віспу мавп.

Щоб дізнаватись новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до telegram-каналу "Першого Криворізького"

Посилання скопійовано в буфер обміну