Колодій 2023 року: традиції святкування

Колодій 2023 року: традиції святкування

Фото: pixabay

Масниця – одне з найбільш архаїчних свят, відомих кожному сучасному українцю.

Проте, етнологи вважають, що справжня назва свята – Колодій, і нічого схожого на нього немає у світі.

Тиждень Колодія українці святкували ще до хрещення Київської Русі, – тоді до Великого Посту готувались три тижні.

В останній із них м’ясо вже не можна було їсти, але дозволялось удосталь "масної їжі" — сир, масло, вареники, молочні продукти, а також рибу і яйця.

У цей тиждень молодиці, хоча й прибирали оселю та поминали померлих, але головним обрядом-розвагою у них були “колодки”.

Уже зранку понеділка молоді заміжні жінки збиралися разом, готували “масні” страви та починали святкування.

Необхідним атрибутом веселощів було полінце. Його замотували в тканину, ніби приймаючи на світ немовля: так “народжувалася” Колодка.

У вівторок її жартома “хрестили”, а в середу гуляли “похрестини” – прив’язували Колодку до ноги неодруженим парубкам та дівчатам.

Так виглядало символічне покарання за те, що не знайшли собі пару.

Колодку на собі носити нікому не хотілось, тому доводилось від неї давати “відкупного”, якого готували заздалегідь.

“Відкупитись” можна було піснею, танцем, ласощами, кольоровою стрічкою або ж грошима.

Вважалося, що Колодій, як бог шлюбу, щедро обдарує створені нові подружжя здоров’ям, добробутом та діточками.

Протягом усього тижня чоловіки мали у всьому слухатися жінок. які веселились. Тому тиждень Колодія ще називали “Бабським тижнем” або “Бабиним”.

Головною ж святковою стравою на Колодія були не млинці, а вареники.

Вони символізували молодий місяць, адже нагадують його за формою, а саме місяць пов’язували з жіночою енергетикою.

Крім вареників готували інші страви на основі молочних продуктів: сирники, сирні баби, налисники, запіканки, варили на молоці локшину та галушки.

А з молока робили ряжанку, колотуху, розтирачку та кисіль.

Готували й млинці, змащували щедро маслом або сметаною та смакували, “прощаючись” із ними до кінця Посту.

Саме млинці залишились символом Масниці-Колодія.

І, хоча в сучасну Масницю вплетені традиції століть, обряди і повір’я різних регіонів та релігійне забарвлення, вона залишилась одним із найвеселіших свят, яке символізує для українців кінець зими та пробудження нової, всеперемагаючої весни.

Цього року Масниця триватиме з 20 до 26 лютого.

Щоб дізнаватись новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до telegram-каналу "Першого Криворізького"

Посилання скопійовано в буфер обміну