Фейк про дітей. Чого домагаються окупанти

Фейк про дітей. Чого домагаються окупанти

Фото: Перший Криворізький

Кіберполіція викрила чергову інформаційно-психологічну операцію спеціальних служб Російської Федерації.

Фахівці української кіберполіції проаналізували опубліковане у мережі листування в одному з популярних месенджерів, де нібито в Російській Федерації пропонували дитину з України для «інтимних зустрічей». Силовики впевнені, що це була чергова інформаційно-психологічна операція російських окупантів.

Про це повідомляє Національна поліція України.

Інформація про те, що в російській порноіндустрії використовують нібито викраденого в Україні хлопчика не відповідає дійсності. Насправді ж дитина, яку нібито продавали для інтимних зустрічей, народилася і живе в Росії, працює моделлю, її мама стежить за цим. Про це пишуть в українській нацполіції.


Правоохоронці встановили, що спочатку повідомлення про нібито продаж для інтимних послуг викрадених в Україні дітей у РФ з’явилося в одному із закритих російських каналів у Telegram. Згодом його поширили низка не надто авторитетних українських ресурсів. З першоджерела інформація видалена, але лишилася на деяких сторінках.


Це фейкова інфомація. Джерело знімка: телеграм-канал Дмитра Лубінця

Так, наприклад, з 2-го лютого вона висить на сторінці українського омбудсмена Дмитра Лубінця у Telegram. Ця сторінка офіційно не верифікована, втім саме на неї стоїть посилання на офіційній сторінці Лубінця у facebook. А ось фейсбук у нього є верифікованим, тобто Meta перевірила акаунт державного службовця.


У тексті публікації Лубінець хоч спочатку і пише у ствердній формі про те, що відбувається із дитиною, але все ж просить правоохоронців перевірити інформацію про можливий злочин.

Сьогодні, 3 лютого, Лубінець написав:
«Дякую Національній поліції, зокрема, співробітникам Кіберполіції та оперативних служб, які швидко відреагували та перевірили інформацію. На щастя, ті жахіття не стосуються наших дітей, а хлопчик - насправді народився і живе в Росії та під наглядом матері працює моделлю
.
Однак, згідно з порталом «Діти війни» станом на сьогодні росіяни вбили 459 українських дітей, 919 - поранено, 348 - зникли безвісти, а кількість депортованих сягнула неймовірної цифри - 16 011 дітей! РФ навмисно поширює подібну інформацію, аби дестабілізувати ситуацію та вести брудну інформаційну війну».

Кремлівські пропагандисти постійно намагаються вводити українців в оману, залякувати нас, підживлювати й без того стурбованих українців та українок негативом, аби дестабілізувати внутрішні настрої в країни.

Редакція “Першого Криворізького” нагадує, що до будь-якої часто поширюваної та надзвичайно емоційної інформації слід ставитися критично та довіряти тільки джерелам із власного “білого списку” — це можуть бути офіційні сайти з адресою, яка закінчується на gov.ua, сторінки у соціальних мережах із блакитними позначками.

Ще в січні фахівці Головного управління розвідки Міністерства оборони України наголошували, країна-терористка намагається використовувати українських журналістів для проведення інформаційно-психологічних операцій. Тому варто перевіряти будь-яку інформацію, перш ніж її поширити.

Цю публікацію було створено за фінансової підтримки Європейського Союзу в партнерстві з DW Akademie. Вміст публікації є одноосібною відповідальністю ІА «Перший Криворізький» та не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

Читайте також: Чому не варто репостити все підряд — кейс «госпіталю Бурленко»

Редактор: Денис Шабанін

Посилання скопійовано в буфер обміну