Чи може Кривий Ріг та громади області залишитись без води

Чи може Кривий Ріг та громади області залишитись без води

Фото: Апостоловеводоканал

Останніми днями у новинних пабліках та соцмережах з'являються повідомлення про те, що громади Дніпропетровщини можуть залишитися без водозабезпечення. Ці повідомлення бувають як анонімні, так і з нібито офіційними документами.

Причиною ймовірної відсутності води у домівках криворіжців та криворожанок автори таких повідомлень говорять про зниження рівня води в Каховському водосховищі.

Часто такі повідомлення навіюють паніку на авдиторію, бо ж в них прямо вказують, що мешканці Криворізького та Нікопольського району можуть залишитись без води.

Що відбувається насправді та чи варто панікувати


Керівник військової адміністрації Нікопольського району Євген Євтушенко повідомив, що водопостачання району – головний виклик найближчих тижнів.

“Безпекова ситуація в районі залишається напружено-стабільною. Головним викликом найближчих тижнів буде питання водозабезпечення. Наразі, водоканали займаються питанням поліпшення водозабору, проводяться певні заходи щодо стабілізації рівня води в Каховському водосховищі. Зазначу, що останні дні рівень тримається на одній відмітці”, — написав він у своєму каналі в Telegram.



Також він закликав усіх мешканців без паніки та зайвого ажіотажу запастися водою.

Мешканцям приватних будинків він запропонував наповнити водою басейни чи будь-які інші ємності. Обов’язково порадив придбати і запас питної води з розрахунку не менше 2 літрів на добу на одну людину.

Схоже повідомлення опублікував очільник Покровської міської ради Олександр Шаповал на своїй сторінці у фейсбук.

“Шановні покровчани, всі ми спостерігаємо значне зниження рівня води у Каховському водосховищі. Це проблема, яка безпосередньо торкається нашої громади. Спеціалісти роблять все, щоб зупинити падіння рівня води.Ситуація напружена, розглядаємо різні варіанти, але можлива повна відсутність води”, — написав Шаповал.




Він також закликав мешканців мати тижневий запас води на випадок непередбачуваних ситуацій.

На сторінці “Апостоловеводоканал”, яке чомусь має не однойменний URL у фейсбуці, опубліковане відео, в якому невідома людина говорить: “...є загроза припипення водозабору в канал”. Втім, хто ця людина і чи можна вважати її коментар фаховим – наразі невідомо.


Про цю ситуацію йдеться у листі підприємства “Кривбаспромводопостачання" до "Апостоловеводоканал". Там вказано, що “вживаються усі заходи для того, аби відстрочити настання негативних наслідків”. Але водночас там нібито зазначають, що вплинути на зупинку падіння рівня води у Каховському водосховищі можливості немає.

Лист підписаний тимчасово виконуючим обов’язки гендиректорка ДПП “Кривбаспромводопостачання”, але чомусь не містить печатки.





"У разі подальшого зниження рівня на Каховському водосховищі, існує загроза припинення водоподачі від Каховського водопровідного комплексу та насосної станції №1 каналу Дніпро – Кривий Ріг", — написав тимчасово виконуючий обов’язки гендиректора державного підприємства Віталій Малий.

Редакція “Першого Криворізького” звернулась до Регіонального офісу водних ресурсів у Дніпропетровській області, аби прояснити ситуацію.

“Так, така ситуація зі зниженням води дійсно є, наразі вона контрольована. Вже дві доби у нас немає зниження рівня води у Каховському водосховищі. Критичної ситуації немає”,
— розповіла нашій журналістці Ольга Чехун, заступниця начальника Регіонального офісу водних ресурсів у Дніпропетровській області.

Також додали, що таку ситуацію спричинили воєнні дії російських окупантів. Які саме – наразі не уточнюється.

“Зарано про це говорити, але якщо будуть якісь проблеми з водоканалами, які мають забір з Каховського водосховища, то вони будуть про це повідомлені. І зараз не варто розсіювати паніку”, — зазначила Ольга Чехун, заступниця начальника Регіонального офісу водних ресурсів у Дніпропетровській області.

Що буде у Кривому Розі

Редакція звернулася по коментар до комунального підприємства "Кривбасводоканал", пресова служба повідомила, що їхнє КП такого повідомлення не отримувало.

Додамо також, що кожного дня ведеться спостереження з рівнем води.

Тож чи навіть теоретично є загроза для мешканців Кривого Рогу, наразі підтверджень немає. Редакція звернулася до Криворізької районної ради, там наразі не готові коментувати опублікований Апостолівським водоканалом документ.

Редакція “Першого Криворізького” також звернулася з офіційним інформаційним запитом до виконкому міської ради Кривого Рогу, щоб прояснити: чи є загроза для криворіжців. Щойно відповідь надійде – редакція опублікує її.


Посилання скопійовано в буфер обміну