В Україні остаточно заборонили пластикові пакети: які штрафи передбачено

В Україні остаточно заборонили пластикові пакети: які штрафи передбачено

Фото: Перший Криворізький

1 січня 2023 року закінчився строк, протягом якого продавці могли використовувати тонкі та надтонкі поліетиленові пакети.

Про це йдеться у Законі №2051-1 "Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України".

Заборона стосується розповсюдження – платне або безоплатне надання пластикових пакетів споживачам в об’єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг.

Альтернативою забороненим пакетам мають стати біорозкладні, або пластикові товщиною понад 50 мікрометів.

На біорозкладних пакетах обов'язкове маркування, яке свідчить про те, що їх можна їх компостувати разом із органічними відходами.

Порушення нових норм закону каратиметься штрафами:

  • за розповсюдження пластикових пакетів, які знаходяться під забороною – у розмірі від п’ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 8500 до 17000 гривень);
  • за повторне порушення протягом трьох років – у розмірі від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17000 до 34000 гривень);
  • за безоплатне розповсюдження пластикових пакетів (тих пакетів, які розповсюджувати дозволено, але платно) – у розмірі від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1700 до 3400 гривень)
  • за повторне протягом трьох років вчинення такого самого порушення протягом трьох років – у розмірі від двохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3400 до 8500 гривень).
Контроль за дотриманням законодавства здійснюватиме Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Щоб дізнаватись новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до telegram-каналу "Першого Криворізького"

Посилання скопійовано в буфер обміну