Міфи московського патріархату про Водохреще

Міфи московського патріархату про Водохреще

Фото: Перший Криворізький

У 2023 році Православна Церква України дала можливість парафіянам святкувати Водохреще і за григоріанським календарем – 6 січня, і за юліанським – 19 січня. Тож цьогоріч православні могли відзначати це важливе релігійне свято без північних сусідів, які все ще живуть за юліанським календарем.

Редакція “Першого Криворізького” вирішила ще раз розвіяти міфи Московського патріархату щодо святкування Водохреща.

Чому було розпочато перехід на григоріанський календар?


Святкування за григоріанським календарем зазвичай пов’язують з католицизмом, а за юліанським – із православ'ям. Але насправді різниця лише у системі літочислення. Зараз розбіжність календарів становить 14 днів.

Московський патріархат досі дотримується юліанського календаря, коли більшість європейських церков використовують григоріанський. Ще 1918 року Українська Держава приєдналась до Європи, перейшовши на григоріанський календар у повсякденні.

І лише в жовтні 2022 року на офіційній сторінці в фейсбуці ПЦУ опублікувала рішення №19 «Про можливість звершення богослужіння на честь Різдва Христового за Новоюліанським календарем 25 грудня 2022 року».

У період від 1 березня 1600 року до 28 лютого 2800 року новоюліанський календар повністю збігається з григоріанським.

Якщо святкування Різдва відбувається 25 грудня, а не 7 січня, то й дата святкування всіх релігійних свят зміщується. За новоюліанським або ж григоріанським календарем Водохреща святкуватимуть 6, а не 19 січня.

МІФ 1: Купання раз на рік є корисним для здоров’я


Московські священники пропагують занурення в ополонку із крижаною водою як один із головних атрибутів Водохреща. Росіяни дуже люблять згадувати, як “сам імператор Петро I” святив воду в Москві на річці Неглінній 1699 року, пояснюючи цим обов’язковість купання.

Сімейна лікарка амбулаторії загальної практики сімейної медицини №6 Марія Співак скептично ставиться до рішення непідготовлених людей пірнати взимку в ополонку:

“Якщо людина систематично загартовується, то пірнання їй не нашкодить, а навпаки буде корисним. Інше питання, коли людина не загартовується і раптом вирішує пірнати взимку у воду: це буде стресом, почне прискорюватись метаболізм. Тим, хто фізично не підготовлений — я б не радила ризикувати. До всіх речей потрібно підходити з розумом, це стосується і купання на Водохреще”.





Отець Костелу Успіння Пресвятої Діви Марії Єжи Цирюль теж рекомендує уникати стресу для організму:
“Я на Водохреще не пірнаю. Холодно. Пірнати в холодну воду, звісно, не обов’язково. Можна Хрещення інакше пережити, не гірше: у нас в храмі ми проводимо цей обряд через священне окроплення”.



Шостого січня температура води у річці Інгулець становила від +4°C до +5°C зранку, і від -1°C до -2.8°C ввечері. На 19 січня українські синоптики прогнозують температуру води в Кривому Розі від +3.5°C до +3.8°C. Водночас температура на Водохреще в західноазійській річці Йордан, в якій охрестився Ісус, зазвичай становить від +12°C до +16°C.

Тому важливо об’єктивно оцінити свою фізичну підготовку та не ризикувати здоров’ям заради сумнівної релігійної традиції.


МІФ 2: Пірнання “змиває” ваші гріхи


ПЦУ активно кілька років поспіль спростовує цей міф в соцмережах:
“Обмивання в ополонці на Водохреща ніяким чином не призводить до духовного очищення і не «звільняє» від гріхів! Жодного церковного припису для звершення такого дійства немає і, як твердять дослідники, в українського народу воно не мало поширення”.
Священник Свято-Володимирського кафедрального собору ПЦУ Леонід говорить:
“Людські гріхи змиває покаяння. Воно відбувається в церкві, коли парафіяни щиро каються. Вода очищає нас лише тілесно, тому купання має бути підкріплено сльозами та нашим виправленням”.


Отець Костелу Успіння Пресвятої Діви Марії Єжи Цирюль погоджується з позицією ПЦУ: “
Змивання гріхів не відбувається автоматично, лише через покаяння. Знак води має бути разом з внутрішнім актом переміни, покаяння людини, з проханням до Бога про прощення гріхів”.

За Євангелієм занурення в річку Йордан здійснювалось лише Святим та мало на меті протилежне: ввібрати гріхи людства.
“Спаситель зійшов у води Йордану не для очищення від особистого гріха, бо Він був безгрішним, а для того, щоби взяти на Себе гріхи людства і дарувати нам через Хрещення можливість оновитися, спастися”, – зазначає ПЦУ в соцмережах.
“Тоді яким чином грішні люди можуть наслідувати Ісуса Христа, купаючись взимку у водоймах? При цьому, не соромлячись оголювати напоказ власне тіло, «підігріватися» спиртними напоями, не стримуватися у лайці під час фізичних відчуттів через занурення у крижану воду”, – додають у Помісній церкві.


МІФ 3: Потрібно якомога більше приберегти свяченої води


На сайті московської православної церкви російський протоієрей Ігор Фомін згадує:
“Пам'ятаю, в дитинстві ми виходили з храму на Водохреща й виносили з собою трилітровий бідон освяченої води, а потім, уже вдома, розбавляли її водою з-під крана. І весь рік приймали воду як велику святиню – з благоговінням.”
Священник Римсько-католицької церкви Єжи Цирюль з посмішкою реагує на цю історію: “
Це вже, як кому потрібно. Це індивідуально: комусь достатньо і крапельки освяченої води, а хтось потребує вживати її протягом року. Передусім освячена вода — це лише знак Хрещення”.

Священник помісної церкви Леонід підтверджує, що важлива не кількість випитої води, а те, як ми її приймаємо:
“Достатньо додати всього дві-три крапельки освяченої води в їжу або в напої. Навіть крапля море освячує: ми її можемо вживати з вірою, підкреслюю з вірою, і коли ми призиваємо ім’я Боже”.



“Той, хто принесе на водосвяття навіть найбільшу банку, але разом із темними помислами та порожнім серцем, не отримає «більшої святості», – пишуть представники та представниці ПЦУ в соцмережах.

Редакція “Першого Криворізького” вітає вас із завершенням різдвяно-новорічних свят та закликає не піддаватись наративам московської пропаганди, аналізувати та перевіряти будь-яку інформацію.

Матеріал підготувала Коротуненко Софія.

Редактор: Софія Скиба

Посилання скопійовано в буфер обміну