Водохреща: традиції та дата святкування

Водохреща: традиції та дата святкування

Фото: Перший Криворізький

Кожного року тисячі вірян відзначають велике свято — Водохреща, день, коли Син Божий прийняв Таїнство в річці Йордан. Це свято має одну дату у всіх християнських конфесіях — 6 січня. Але православна церква відзначає це свято за старим стилем. У сучасному юліанському календарі Водохреща святкують 19 січня.

Раніше редакція «Першого Криворізького» розповіла, що сьогодні юліанським календарем користуються російська, грузинська, сербська, єрусалимська православні церкви. Тому через повномасштабну війну Росії українці починають відмовлятися від усього російського та поступово переходити на григоріанський календар.

Вода в ополонці на Водохреще вважається священною, здатною очищати душі і тіла, а також зціляти від будь-яких хвороб. Багато українців дотримуються традиції — купатися в ополонці на Водохрещу.

Але слід зазначити, що ставлення церкви до водохресних купань неоднозначне. Багато священників вважають це язичницькою традицією. У Біблії нічого не сказано про купання в цей день, і в інших християнських країнах такого звичаю немає.

Напередодні Водохрещі 5 або 18 січня встановлюється суворий піст, а на стіл ставлять пісні страви. Традиційно в цей день готують кутю і вареники з капустою. У сам день Водохрещі відвідують богослужіння.

Редакція «Першого Криворізького» вітає вірян зі світлим святом Водохреща! Бажаємо вже традиційно спокою та миру у кожному домі України!


Фото з тогорічного купання


Посилання скопійовано в буфер обміну