Сімейні лікарі нагадують про важливість тестуватися на ВІЛ

Сімейні лікарі нагадують про важливість тестуватися на ВІЛ

Фото: Перший Криворізький

1 грудня Україна долучиться до Всесвітнього Дня боротьби зі СНІДом. Яка наразі ситуація із інфікуванням у Кривому Розі — невідомо.

Редакція «Першого Криворізького» разом із фахівчинями проєкту «Твій сімейний лікар» нагадує криворіжцям про необхідність слідкувати за власним здоров'ям та проходити профілактичні обстеження.

Сімейна лікарка Євгенія Чайка говорить:

Питання: «Чи давно Ви перевіряли свій ВІЛ статус?» виявилося доволі дієвим. Одна клієнтка, читаючи скринінгову анкету, поки я відкривала її карту, сама запитала про можливість тестування. Інформаційні матеріали в кабінеті допомагають.

Різка відмова буває рідко, переважно тоді, коли була якась ризикована поведінка у людини. Такі приходять через деякий час, обдумавши, і вже самі просять зробити тест»
За оцінкою МОЗ в Україні понад 250 тисяч людей живуть з ВІЛ, при цьому кожна третя — не знає про свій позитивний статус.

Цей факт несе велику небезпеку, адже вірус щодня руйнує здоров’я та знижує якість життя українців та українок, котрі навіть не здогадуються про причини погіршення свого стану. Водночас медична система має змогу частково протистояти вірусу та зберегти комфортне життя людей із ВІЛ.

Щомісяця сотні тисяч осіб в Україні приймають антиретровірусну терапію. Це лікування пригнічує розмноження ВІЛ в організмі, відновлює функції імунної системи, а в результаті — продовжує та підвищує якість життя.

Усі учасники та учасниці цьогорічного тижня тестування на ВІЛ в Україні мають на меті донести колегам, пацієнтам та пацієнткам, що незнання свого ВІЛ-статусу значно небезпечніше, аніж сама хвороба.

Рання діагностика може врятувати здоров’я та життя не тільки конкретної людини, а й близьких та рідних. Ми попросили сімейних лікарів та лікарок розповісти, як люди реагують на пропозицію зробити тест, а також які аргументи переконують пацієнтів перевірити імунний статус.

Команда проєкту «Твій сімейний лікар» разом з усіма учасниками всеукраїнського тижня тестування закликають приєднатись до ініціативи та пройти тест на ВІЛ у сімейного лікаря або лікарки напередодні 1 грудня. Також ви можете звернутися у «кабінет довіри» у центр профілактики СНІДу. Також слідкуйте за анонсами про роботу мобільних пунктів по місту.



Показання до здачі аналізу на вірус імунодефіциту людини:

  • ви мали статеві стосунки без презерватива;
  • часто змінюєте статевих партнерів;
  • користувались голкою від шприца, яку вже хтось використовував до вас;
  • мали контакт із кров’ю сторонньої людини, наприклад при аваріях, травмуваннях, нещасних випадках;
  • робили операцію із пересадки органів або маніпуляції із вливанням донорської крові;
  • чекаєте на дитину.


Проєкт «Тиждень тестування на ВІЛ» реалізується командою «Твій сімейний лікар» за підтримки БО «100% життя» у партнерстві з Coalition PLUS та Центром громадського здоров’я МОЗ України. Тиждень ініційований коаліцією громадських організацій Coalition PLUS, яка бореться проти ВІЛ та вірусного гепатиту в усьому світі.

Щоб дізнаватись новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до telegram-каналу "Першого Криворізького"

Посилання скопійовано в буфер обміну