На честь двох революцій: в Україні відзначають День Гідності та Свободи

На честь двох революцій: в Україні відзначають День Гідності та Свободи

Фото: Перший Криворізький

21 листопада в Україні відзначають початок двох революцій — Помаранчової (почалась 22 листопада 2004 року) та Гідності (початок 21 листопада 2013 року).

Історія
Помаранчева революція почалась внаслідок грубих порушень під час виборів Президента України та спроб Віктора Януковича захопити владу. Прихильники іншого кандидата, Віктора Ющенка, вийшли на протести. Мітинги проходили не лише у столиці, а в багатьох містах по всій країні.

Через 9 років громадяни, незадоволенні рішенням Кабміну зупинити підписання Угоди про асоціацію з ЄС, вийшли на протести. У відповідь влада силою розігнала протестувальників. Це спричинило нову хвилю мітингів по всій країні. Мітинги і бої на Майдані тривали три місяці. Найбільш трагічні події сталися 18-20 лютого, коли кілька десятків українців розстріляли снайпери. Зараз цих людей називають Небесна сотня.


22 лютого екс-президент Віктор Янукович втік з України. Російська Федерація почала збройну агресію на території Луганської та Донецької областей та анексувала Крим.


Вшанування
21 листопада українці до пам’ятників та стел, присвяченим пам’яті Небесній сотні, приносять квіти.

Флешмоб
У цей день українців закликають пов'язати жовту стрічку, викласти у соцмережі фото з нею та хештегом #ЖовтаСтрічка, щоб підтримати опір на окупованих територіях.

Володимир Зеленський привітав українців з Днем Гідності та Свободи: "Ми все подолаємо. Пересилимо. Переживемо. Переможемо!"

Посилання скопійовано в буфер обміну