Сапери продовжують знешкоджувати вибухонебезпечні предмети на території Криворізького району

Сапери продовжують знешкоджувати вибухонебезпечні предмети на території Криворізького  району

Фото: Перший Криворізький

На території Криворізького району майже 4 тисячі гектарів забруднені вибухонебезпечними предметами.

Про це повідомив голова Криворізької РВА Євген Ситниченко.

Він додав, що це територія орних земель, яку підтверджують сільгоспвиробники. Також розміновувати треба ліси, посадки, територію біля ставків тощо.

“Два-три гектари, щоб відпрацювати потрібен тиждень, тому що дуже велика площа, вона повільно розміновується. Тільки за минулий тиждень 256 вибухонебезпечних предметів було знешкоджено”, — розповів голова.





Щодня сапери ДСНС виїжджають та перевіряють кожний квадратний метр, також піротехніки Дніпропетровщини допомагають у розмінуванні Херсонщини.

"Стогектарне поле, щоб розмінувати потрібен майже місяць часу. Це на ті сили, які у нас зараз є, ті потужності хлопців, які вони можуть видати", — говорить Ситниченко.

За його словами, в Криворізькому районі 44 людини були поранені, 22 людини загинули під обстрілами і від вибухонебезпечних предметів.




Тракторист Микола Погребняк розповів, що побачив залишки від російських касетних снарядів, одразу викликав рятувальників.

“Пішов по полю на друге коло і побачив поруч касети. Сказав фермерові Сергію про «щось підозріле» і він викликав саперів. Штук вісім десь лежали. Не яма, а просто одна стоїть штука з-під касетника і труби лежать", – сказав Микола.



Коли сапери приїхали на місце виклику, на поле біля населеного пункут Велика Костромка, вони виявили касетні снаряди, що не розірвались. Підготували яму, в яку склали усі снаряди, поклали на них заряд вибухівки та підірвали, тому що транспортувати дані елементи дозволяється у виключних випадках,.

Водій-сапер відділення піротехнічних робіт групи піротехнічних робіт Олександр Волошин розповів, що знайдені в полі предмети – це частина від «Урагану» та парашут від «Смерча».

“Це носова частина від «Урагану», там були касети у вигляді баночок таких. А це парашут від двигуна від «Смерча». Зараз знайдені частини вже безпечні, а на полі ще багато уламків від снарядів”, — говорить Олександр.




Старший сапер Дмитро Носацький розповідає, що більше сотні мін – так званих "пелюстків", виявили рятувальники за останній місяць.

"Протипіхотні фугасні міни ПФМ-1 і ПФМ-1(С). Різниця між ними: ПФМ-1 без режиму самознищення, а ПФМ-1(С) з режимом самознищення. Люди, які не знають що це таке і візьме у руку, то може травмувати, відірвати пальці. Якщо лежить в полі на землі, то, наступивши на неї, може відірвати частину ноги",
– говорить старший сапер.




А у разі відсутності вчасної медичної допомоги, людина може померти від втрати крові.

Загалом у полі рятувальники виявили одинадцять касетних елементів, повідомив керівник групи піротехнічних робіт ДСНС Дніпропетровщини Денис Ноговіцин.

"Дев'ять М 210 — осколково-касетні елементи, головний елемент ураження в них — це осколки. Виявили їх на місці прильоту касетного снаряда", – розповів він.



“Місцеві мешканці нам, на жаль, в цьому допомагають, намагаються, але я закликаю цього не робити. Життя воно одне. В основному ці касетні елементи лежать по полям біля населених пунктів, ці боєприпаси починають детонувати і люди помирають від осколкових, мінно-вибухових травм. У нас був випадок, коли батько з сином збирали всі ці старі боєприпаси, обгорілі боєприпаси і намагалися їх розбирати. В результаті вибуху вони залишилися живими, але обидва з інвалідністю зараз”, — додав Ноговіцин.




Він також розповів про те, що його група працює і на Херсонському напрямку. Вони зараз перевіряють трасу вздовж лінії електропередач і забезпечують безпеку електрикам, які працюють над відновленням електропостачання на деокупованих територіях. Друга група саперів працює в Благодатному, де збирає дуже багато вибухонебезпечних предметів.




Нагадуємо, якщо ви помітили підозрілий предмет, у жодному разі не наближайтеся до нього та не намагайтеся самостійно перенести чи розібрати його. Повідомляйте про знахідку Службу порятунку за номером «101».

Щоб дізнаватись новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до telegram-каналу "Першого Криворізького"

Редактор: Тетяна Корник

Посилання скопійовано в буфер обміну